Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ples v opere: Politici s firemným plesaním problém nemajú!

Mikuláš Dzurinda, Eugen Jurzyca (vpravo), Ivan Mikloš (hore) s manželkami Zobraziť galériu (8)
Mikuláš Dzurinda, Eugen Jurzyca (vpravo), Ivan Mikloš (hore) s manželkami

BRATISLAVA – Sobotný večer "odpálil" plesovú sezónu na Slovensku. Na tradičný ples v bratislavskej opere boli okrem osobností z kultúrneho a podnikateľského prostredia pozvaní aj politici koalície i opozície. Napriek tomu, že udalosť financuje súkromná spoločnosť, v tom ministri, ktorých sme oslovili, problém nevidia. Politológ ich konanie nepovažuje za "kóšer".

Kým v minulosti si politici vyslúžili kritiku za účasť na firemných akciách, ples v opere nevyvolal žiadny rozruch i napriek tomu, že išlo o podujatie financované súkromnou spoločnosťou. „Akciu financuje výlučne Orange. Hostí vyberá Čestný plesový výbor, nie je na to presný kľúč,“ prezradila pre Topky Petra Jankovičová zo spoločnosti Omnipublic. Kritériom výberu je podľa nej pozvať osobnosti tak, aby sa hostia cítili na plese dobre.

„Minister školstva, vedy, výskumu a športu veľmi dôsledne posudzuje a zvažuje na akých spoločenských podujatiach sa zúčastní,“ informovala Topky hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková. Svoju účasť na akcii odôvodňuje minister Eugen Jurzyca aj tým, že bol jej hosťom už v minulosti.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ľuboš Schwarzbacher priniesol takéto vysvetlenie. „Účasť ministra zahraničných vecí SR Mikuláša Dzurindu na spoločenskom podujatí takého významu, ako je prestížny ples (resp. otvárací ples sezóny), je súčasťou spoločenských povinností, vyplývajúcich z jeho postavenia šéfa rezortu diplomacie.“ Rovnako, ako dvaja spomenutí šéfovia rezortov, sa i minister financií Ivan Mikloš cez svojho hovorcu odvoláva na charitatívny charakter akcie, na ktorom politici prispeli na dobročinné účely.

Politológ Miroslav Kusý konanie politikov nepovažuje za „kóšer“. „Neviem, či si to dostatočne uvedomili, do čoho idú. Na Slovensku sú však hranice veľmi voľné. Neberie sa to zďaleka tak vážne, ako by si zaslúžilo,“ vyjadril sa pre Topky.

Na podujatí sa zúčastnil aj bývalý minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, Pavol Hrušovský z KDH i nový bratislavský primátor Milan Ftáčnik, ktorí sa k veci nevyjadrili. „Medzi protokolárnych hostí politického života, ktorí sú každý rok na Ples v opere pozývaní patria: prezident, členovia vlády, predseda parlamentu a jeho zástupcovia ako aj predsedovia parlamentných politických strán a hnutí,“ doplnila Jankovičová.

Ples v opere bol skutočne veľkolepý, čísla hovoria za všetko. Stodvadsať čašníkov na plese obsluhovalo asi 600 pozvaných hostí, ktorí skonzumovali približne 900 kg jedla. O skrášlenie priestorov opery sa postaralo 5000 kvetov v jemných odtieňoch, informovala Jankovičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu