Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nagy podal trestné oznámenie na vedenie Interblue

József Nagy
József Nagy

BRATISLAVA - Minister životného prostredia József Nagy dnes na prokuratúre podal v súvislosti s kauzou emisií trestné oznámenie na predstaviteľov americkej spoločnosti Interblue Group bez určenia konkrétnych mien. Dôvodom sú podozrenia z podvodu.

“Trestné oznámenie podávame za nezaplatenie 15 miliónov eur ministerstvu životného prostredia,“ konštatoval na dnešnom brífingu Nagy. V súčasnosti prebieha konanie voči neznámemu páchateľovi za poškodenie Slovenska za nevýhodný predaj emisných kvót. Minister však hovorí, že tam bude ťažké dokázať nevýhodnosť obchodu, pretože predaj sa nekoná cez burzu, ale negociáciou, kde nie je prehľad o trhových cenách. Minister podal trestné oznámenie napriek obave, že rezort doplatok 15 miliónov eur aj tak nezíska. „Ale nemôžeme tento prípad nechať precedensom, že niekto nedodrží ani svoj minimálny záväzok,“ uviedol Nagy. Dodal, že ak už kupca získal kvóty za polovičnú cenu, nech svoj záväzok aspoň zaplatí.

Argumenty Interblue Group, pre ktoré odmieta doplatiť 15 miliónov eur, že Slovensko nevypracovalo zelenú investičnú schému, považuje rezort za zámienku. Nagy odmieta akceptovať aj nástupnícku spoločnosť firmy so sídlom vo Švajčiarsku. „Jedine v tom prípade by sme ich uznali, a na to sme im dali dosť času, keby doplatili 15 miliónov eur,“ uviedol Nagy. Šéf envirorezortu verí, že trestné oznámenie dá celému prípadu nový rozmer. Špeciálnej prokuratúre je ochotný poskytnúť všetky potrebné dokumenty ku kauze. „Mám informácie od neho (špeciálneho prokurátora, pozn. red.), že podľa popisu americkej advokátskej kancelárie, ktorá robila analýzu, existujú aj také doklady, ktoré doteraz (na prokuratúre, pozn. red.) nemajú, takže tie si vyžiadali a tie sme im teraz poskytli,“ uviedol Nagy.

Americká spoločnosť Interblue Group LLC, ktorej Slovenská republika v roku 2008 nevýhodne predala 15 miliónov ton emisných limitov za takmer 76 miliónov eur, zanikla bez vedomia slovenského envirorezortu vlani koncom decembra. Firma v tom čase dlhovala slovenskej strane doplatok 15 miliónov eur. Peniaze mali byť viazané na projekty Zelenej investičnej schémy, ktorú však Interblue Group spochybnilo a tak Slovensku doplatok firma nezaplatila. Nástupníctvo prebrala Interblue Group Europe zo Švajčiarska, ktorú však ministerstvo životného prostredia neuznalo.

Argumenty o nevýhodnosti predaja kvót viedli niekdajšiu poslankyňu Národnej rady SR za SDKÚ-DS a súčasnú ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú k tomu, že vlani 17. augusta podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. O mesiac 21. septembra 2009 vtedajší parlamentní poslanci za SDKÚ-DS odovzdali generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi podanie na zrušenie zmluvy o predaji ďalších 50 miliónov ton voľných emisných jednotiek. Mikuláš Dzurinda, Lucia Žitňanská a Pavol Frešo zdôvodnili svoj krok tým, že podľa nich Ministerstvo životného prostredia SR nevyužilo všetky právne možnosti, pomocou ktorých by zrušilo nevýhodnú zmluvu. V kauze podali vlani trestné oznámenie na prokuratúru aj dvaja občania.

Najznámejšia kauza envirorezortu v predchádzajúcom vládnom období poznačila aj slovenskú politickú scénu. Dvaja ministri životného prostredia, ktorých nominovala koaličná SNS, prišli o kreslo. Prvým bol Ján Chrbet, ktorý s Interblue podpísal zmluvu a druhým Viliam Turský, ktorý ju nedokázal zrušiť. Obaja tvrdili, že Slovensko emisie predalo najvýhodnejšie. Po odvolaní Turského premiér Robert Fico porušil koaličnú zmluvu a rezort životného prostredia odobral SNS. Za dočasného šéfa dosadil vlani koncom augusta vicepremiéra Dušana Čaploviča. Ten začiatkom septembra vypovedal opčnú zmluvu s firmou Interblue Group. Čaploviča po dvoch mesiacoch úradovania v envirorezorte nahradil nominant Smeru-SD Jozef Medveď.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu