Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko sa o 15 miliónov s Interblue Group súdiť nebude

József Nagy
József Nagy

BRATISLAVA - Slovensko sa nebude pokúšať získať súdnou cestou doplatok 15 miliónov eur z emisného obchodu so spoločnosťou Interblue Group.

"Z hľadiska obchodnoprávneho nebudeme konať, nakoľko tam nevidíme nejakú racionalitu v návratnosti peňazí. Presúvame to čisto na trestnoprávnu rovinu," povedal minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd). Zároveň potvrdil, že sa vo veci stretne tento týždeň s dozorujúcim špeciálnym prokurátorom.
      
Slovensko v roku 2008 predalo spoločnosti Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži, 15 miliónov ton emisií za cenu 5,05 eura za tonu. Spoločnosť mala zároveň doplatiť jedno euro za tonu na tzv. zelené projekty, čo sa doteraz nestalo.
      
Emisné kvóty skončili v japonských firmách. Ako vyplynulo z vyjadrení bývalého projektového manažéra spoločnosti Rastislava Bilasa, kúpené emisie sa predávali ďalej asi za osem eur. V súčasnosti zaniknutá Interblue Group neskôr údajne postúpila svoje práva spoločnosti Interblue Group Europe so sídlom vo Švajčiarsku. Jej predstavitelia v marci avizovali, že zmluvu o predaji emisných kvót považujú na rozdiel od envirorezortu za stále platnú.
      
Pôvodné Ministerstvo životného prostredia SR ešte týždeň predtým oznámilo, že považuje zmluvu s americkou spoločnosťou Interblue Group o predaji emisných kvót za ukončenú. Vtedajší šéf rezortu Jozef Medveď to odôvodnil tým, že spoločnosť bola v decembri 2009 zrušená a rezort nedostal doklady o prevode práv na Interblue Group Europe sídliacu vo Švajčiarsku.
      
Emisná kauza podľa súčasného šéfa envirorezortu poškodila Slovensku medzinárodné renomé. "Seriózni kupujúci sa k tomu vyjadrujú dosť zdržanlivo," poznamenal Nagy s tým, že japonský veľvyslanec mu povedal, že ich firmy majú problémy s našimi emisnými kvótami.
      
Slovensko má v súčasnosti na predaj k dispozícii 27 miliónov ton emisií, o ktoré sa uchádza viac ako desať záujemcov. Tí však podľa Nagya vyčkávajú. Poukázal na to, že signály o tom, že by sa kvóty nemohli prenášať do ďalšieho obdobia po skončení platnosti Kjótskeho protokolu, spôsobujú prepad ich cien na medzinárodnom trhu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu