Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za emisnú kauzu zrejme nepotrestajú nikoho

Minister Ján Chrbet (SNS) počas kauzy prišiel o miesto.
Minister Ján Chrbet (SNS) počas kauzy prišiel o miesto.

BRATISLAVA - Strata pre Slovenskú republiku - 66 miliónov eur. Zisk pre súkromnú firmu Interblue - 50 miliónov eur. Následky podľa všetkého žiadne. Zrejme takto onedlho budeme môcť zhrnúť priebeh emisnej kauzy, jedného z najväčších škandálov prvej Ficovej vlády.

Polícia plánuje zastaviť trestné stíhanie v takzvanej emisnej kauze, ktorá prepukla za prvej vlády Roberta Fica. Tvrdia to Hospodárske noviny s odvolaním sa na anonymný zdroj z prostredia polície. Kauza vypukla v roku 2008. Polícia za ten čas nikoho neobvinila, hoci začala niekoľko trestných stíhaní a sama vyčíslila škodu na 66 miliónov eur. Polícií sa podľa zdroja HN nepodarilo dokázať, že išlo o nevýhodný obchod pre Slovensko a rovnako sa nepodarilo dokázať ani prepieranie špinavých peňazí. "Ak by bol dostatok dôkazov, zrejme by už bolo vznesené obvinenie," citujú HNky svoj zdroj.

Kauza sa začala v roku 2008. Ministerstvo životného prostredia pod vedením ľudí z SNS predalo neznámej súkromnej firme Interblue povolenky na 15 miliónov ton emisií oxidu uhličitého. Hoci Maďarsko v tom čase predávalo po 13,5 eura za tonu, Slovensko súkromnej firme predalo svoje emisné povolenky za 5,05 eura za tonu. Interblue krátko na to predala povolenky japonskej vláde za 8,2 eura za tonu a zarobila tak bezmála 50 miliónov eur.

Pozadie spoločnosti Interblue bolo hmlisté, firma sídlila v americkom štáte Washington, v rodinnom dome s dvojgarážou, ktorý stál v odľahlej oblasti.

Peniaze z transakcie mali skončiť na účtoch viacerých ľudí na Slovensku. Medzi nimi sa spomínajú aj dvaja projektoví manažéri - Rastislav Biľas a Norbert Havalec. Havalec Pracoval pre Interblue, no predtým bol poradcom na ministerstve životného prostredia a vypracoval analýzu, ktorá odporúčala predaj emisií práve firme Interblue.

Oficiálne ešte vyšetrovanie nie je uzavreté.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu