Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Tatranský skibus: Kto zaplatí, bude mať zastávku

Elektrobus. ktorý bude jazdiť aj v Tatrách Zobraziť galériu (3)
Elektrobus. ktorý bude jazdiť aj v Tatrách

VYSOKÉ TATRY – Všade vo svete je to bežná vec. Iba v Tatrách to doteraz vôbec nefungovalo. Reč je o skibuse, teda pohodlnej doprave turistov v lyžiarskych strediskách.

Vo Vysokých Tatrách bude premávať od Vianoc. Ešte stále však nie je jasné, kde bude mať zastávky. Ekologická doprava v Tatrách je ako keby zakliata. Vyše storočná železnica tatranskej električky je v tomto smere jediný projekt, ktorý funguje.

Pred rokom 1970 sa všetci obyvatelia Československa skladali na projekt Alveg. Mala to byť akási železnica na pilieroch, ktorú však v Tatrách nikdy ani len nezačali stavať. Skrachoval aj projekt obrovských záchytných parkovísk pod najväčšími tatranskými osadami. Parkoviská síce dokončili, no zabudli pri nich postaviť zastávky tatranskej električky. O pár rokov neskôr začal po Tatrách jazdiť ekologický autobus na plyn. Keď však prišli tuhé mrazy, palivo mu zamrzlo a ľudia čakali na zastávkach márne. Najnovšie sa iniciatívy chopil Tatranský okrášľovací spolok.

„Inšpiráciu sme našli v Ostrave, kde jazdí elektrobus,“ tvrdí člen spolku Patrik Kolesár. „Autobus na baterky“, ktorý bude jazdiť v Tatrách, už objednali u výrobcu. „Dokončia ho v decembri, tak, aby mohol začať na Vianoce jazdiť.“ Na prevádzku skibusu by mali prispievať tatranskí hotelieri. „Kto zaplatí 10 eur za deň, teda asi 1000 eur za sezónu, bude mať pred hotelom zastávku,“ tvrdí Patrik Kolesár z Tatranského okrášľovacieho spolku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu