Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ekologické cestovanie, ktoré tromfne aj Čechov: Tieto elektrobusy ani nebudete počuť!

Prvé elektrobusy na Slovensku aj v Čechách budú jazdiť v Košiciach Zobraziť galériu (6)
Prvé elektrobusy na Slovensku aj v Čechách budú jazdiť v Košiciach (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Bezhlučné a ekologické. Také sú elektrobusy, ktoré od budúceho týždňa začnú jazdiť v Košiciach na pravidelných linkách verejnej dopravy. Vo štvrtok všetkých päť nových autobusov predstavili v areáli DPMK.

Elektrobusy sú súčasťou nákupu 127 autobusov za 28,7 milióna eur. Cena jedného elektrobusu je 362-tisíc eur. „Vo vozidle je 20 miest na sedenie, dokopy je kapacita 85 cestujúcich. Ekektrobus je trojdverový nízkopodlažný s dĺžkou takmer 10 a pol metra. Dojazd  jedného je približne 120 kilometrov,“ uviedol generálny riaditeľ DPMK Juraj Hrehorčák. Nabíjanie takéhoto eletrobusu trvá 8 hodín, pri rýchlom nabíjaní je to len 1 hodina.

Prvé elektrobusy na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

„Dobíjaciu stanicu pre elektrické autobusy postavila spoločnosť Východoslovenská energetika. Zároveň poskytla dopravnému podniku know-how a podporu pri zavádzaní elektrobusov v Košiciach,“ informovala hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Prvé elektrobusy na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Pre Košičanov takéto elektrobusy nie sú úplnou novinkou. Po meste jeden takýto jazdil skúšobne v máji a júni 2011 a poradil si aj s kopcom na Jahodnú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu