Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Exminister hospodárstva Pavol Rusko je za predčasné voľby

Exminister hospodárstva P. Rusko
Exminister hospodárstva P. Rusko

BRATISLAVA - Vzhľadom na to, aký štýl politiky momentálne prevláda a aká politická orientácia sa má presadzovať v hospodárstve, ktorou nemá byť prioritne hospodársky rozvoj, ale doprivatizácia, tak si líder ANO Pavol Rusko myslí, že "každý deň, o ktorý sa volebné obdobie skráti, bude užitočný."

Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12. Pridal sa tak k predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi, ktorý rovnako považuje za najužitočnejšie odhlasovať predčasné voľby. Tie by sa mali podľa neho uskutočniť v prvom polroku budúceho roka. Predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková vidí okrem skrátenia volebného obdobia šancu v rekonštrukcii vlády. Predstavuje si ju pritom predovšetkým vo výmene premiéra.

Fico zároveň vyhlásil, že súčasní ministri zdravotníctva a kultúry Rudolf Zajac a František Tóth nemajú legitimitu vo vláde pôsobiť. Po nezhodách v ANO a následne v celej koalícii sa domnieva, že "najčistejším" riešením by bolo, ak by si lídri koaličných strán SDKÚ, SMK a KDH rozdelili tri ministerské posty, patriace pôvodne aliancii, medzi sebou. Následne by sa mali obrátiť na parlament a požiadať ho o vyslovenie dôvery. Minister Zajac v tejto súvislosti pripomenul, že každá legitimita ministrov je odvodená od parlamentu. "Nie som zrastený s bavorákom", vyhlásil a dodal, že opozícia môže kedykoľvek hlasovať o jeho odvolaní, či odvolaní akéhokoľvek iného ministra alebo celej vlády. Zajac zároveň pripustil, že pri rokovaní s koalíciou žiadala platforma ANO vedená Ľubomírom Lintnerom obsadenie vládnych postov pôvodne patriacich aliancii. Išlo podľa neho o podiel na vládnej moci a vládnej zodpovednosti.

Podľa lídra ANO Pavla Ruska, ak sa hovorí o korektnosti a slušnosti, tak obaja mali svoje posty opustiť na druhý deň po tom, ako SDKÚ, KDH aj SMK rozhodli o vypovedaní koaličnej zmluvy a vylúčení ANO. Zdôraznil, že Zajaca aj Tótha nominovala do týchto funkcií strana. "Strana, ktorú teraz nepotrebujete, lebo bavorák je oveľa viac prišitý k vášmu zadku, ako to hovoríte," konštatoval Rusko.

Úvod dnešnej diskusnej relácie narušila zmena zostavy účastníkov, voči ktorej mali výhrady nielen Rusko, ale aj Fico. Namiesto Zajaca bol totiž pôvodne ohlásený podpredseda a jeden z hlavných predstaviteľov platformy aliancie Jirko Malchárek. Predseda Smeru-SD označil túto zmenu za zinscenovanú a kritizoval, že sa o nej nedozvedeli skôr. Rusko vyhlásil, že na diskusiu s Malchárkom sa veľmi tešil. "Neviem, kde si teraz prebaľuje pampersky, ale to je jeho problém," dodal. O výmene Zajaca za Malchárka rozhodol sobotňajší poslanecký klub ANO. Moderátor relácie Ivan Janda sa podľa vlastných slov o nej dozvedel polhodinu pred vysielaním.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu