Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kontrola v SND potvrdila neoprávnené vyplácanie odmien

Stará budova SND
Stará budova SND

BRATISLAVA - Audit v Slovenskom národnom divadle potvrdil, že sa v ňom za bývalého vedenia neoprávnene vyplácali odmeny. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré poskytla Správa finančnej kontroly.

Práve odmenami riaditeľ SND Ondrej Šoth v máji po svojom nástupe zdôvodňoval výmenu riaditeľov operného, baletného a činoherného súboru divadla. Kontrolóri mu odporučili, aby v divadle vypracoval nové pravidlá.

"SFK odporučila SND vypracovať interný predpis určujúci podmienky, kritériá a pravidlá zatriedenia a stanovovania rozpätia výšky miezd a platov zamestnancom SND," uviedol riaditeľ SFK Bratislava Peter Hrnek. Kontrolóri zistili, že SND porušilo predpisy, keď v jednom prípade vyplatilo zvýšenú mzdu, v ďalších zvýšenú odmenu i odstupné. Hrnek však nespresnil, kto konkrétne dostal príplatok, a kedy pochybenia nastali. Správne konanie totiž ešte nie je ukončené.

Audit preskúmal hospodárenie divadla od roku 2006, odkedy sa tri razy zmenilo vedenie divadla. Súčasný riaditeľ Šoth, ktorý kontrolu inicioval, v lete napríklad tvrdil, že zvýšiť mzdu a schváliť odmenu si nechal jeho predchodca Pavol Smolík. Ten bol po odchode riaditeľky Silvie Hroncovej poverený vedením divadla. Smolíkovi odmenu schválila podriadená, šéfka ekonomiky. On argumentoval, že v tom čase bola štatutárkou SND, a teda ako jediná mu mohla schváliť príplatok za riadenie.

"Ja ako štatutár, ktorý pôsobil vo svojej funkcii od konca augusta 2009 do konca apríla 2010, nie som si vedomý žiadneho vedomého pochybenia v akejkoľvek oblasti riadenia či administratívy," reagoval Smolík. Podotkol, že jeho tím naopak naprával pochybenia, ktoré pred jeho menovaním do čela SND zistila kontrola ministerstva kultúry. Medzi prvými kultúrnymi inštitúciami vraj napríklad zaviedli elektronické obstarávanie.

Šoth tiež tvrdil, že jeho predchodcovia rozdávali tisícky voľných vstupeniek, kontrola sa však o tom nezmieňuje. Kontrolóri však divadlu vytkli, že si platilo externých právnikov, hoci má vlastné právne oddelenie. Takisto podľa audítorov SND platilo faktúry za monitoring, ktorý tiež mali robiť jeho zamestnanci. Zistili aj desať ďalších nedostatkov v účtovníctve či pri správe majetku štátu; SND napríklad nerobilo priebežnú kontrolu výdavkových pokladničných dokladov. Šothov manažment bude musieť zabezpečiť, aby sa pochybenia neopakovali, inak môže divadlu hroziť pokuta do 33.194 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu