Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ľudia na predčasnom dôchodku nebudú brať plat aj penziu

Jozef Mihál
Jozef Mihál

BRATISLAVA - Poberať plat a zároveň penziu nebudú môcť len ľudia na predčasnom dôchodku.

Počas rokovania koaličnej rady sa na tom dohodli zástupcovia štyroch vládnych strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd, informovala dnes novinárov premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Pôvodne sa uvažovalo, že medzi mzdou a dôchodkom by si mali vyberať aj ľudia pracujúci v štátnej a verejnej správe poberajúci starobné a výsluhové penzie. Koalícia sa dohodla aj na tom, že plat ministrov by mal závisieť od verejného deficitu.

Zákaz takzvaného súbehu dôchodku a platu mal byť podľa skorších vyjadrení zástupcov koalície jedným z opatrení na zníženie očakávaného mimoriadne vysokého schodku verejných financií v hodnote viac než päť miliárd eur, čo predstavuje 7,8 percenta výkonu ekonomiky. Koaličné strany uvažovali, že ak by pracujúci dôchodcovia v štátnej a verejnej správe uprednostnili mzdu pred dôchodkom, znížili by sa náklady na vyplácané penzie. Zámer kritizovali napríklad zástupcovia škôl, v prípade, že by sa vysokoškolskí učitelia rozhodli pre dôchodok, mnohých by vraj nemal kto nahradiť.

"Sme včera rozhodli, že súbeh dôchodku starobného a výsluhového a zamestnania v štátnej a verejnej správe nebudeme momentálne riešiť," povedala Radičová. Reforma penzijného systému je síce podľa nej nutná, ale jej príprava je zložitá. Premiérka bližšie nespresnila, ako vláda nahradí úspory, ktoré sa od pôvodného opatrenia očakávali.

Poberateľ predčasného dôchodku dočasne stratí podľa skorších vyjadrení ministra práce Jozefa Mihála (SaS) nárok na penziu v prípade, keď sa zamestná. Akonáhle prácu stratí, opäť by sa mu mal začať vyplácať dôchodok.

V auguste tohto roka vyplácala Sociálna poisťovňa viac než 51.000 predčasných dôchodkov, z dostupných informácií nie je známe, koľko z poberateľov pracuje. Celkovo je podľa ministerstva práce zamestnaných v štátnej a verejnej správe asi 14.000 dôchodcov.

Zástupcovia koalície taktiež potvrdili, že chcú v budúcom roku znížiť platy ministrov či poslancov najmenej o desať percent. Pokles odmeňovania by mal byť naviazaný na verejný deficit a toto pravidlo by sa malo vzťahovať aj na nasledujúce roky volebného obdobia. Presnejší mechanizmus by malo ministerstvo financií predstaviť vo štvrtok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu