Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

OKS nechce v triedach štátne symboly ani sankcie za jazyk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátne symboly z tried chce dostať návrhom novely vlasteneckého zákona skupina poslancov Národnej rady SR za Občiansku konzervatívnu stranu (OKS). "My navrhujeme vypustiť vyobrazenie štátnej zástavy, text hymny a preambuly," priblížil na dnešnej tlačovej besede poslanec Ondrej Dostál.

Hranie hymny na začiatku a konci školského roka v návrhu ponechali. "Chceme, aby to nepoškodzovalo školy a nevynucovalo si to vlastenectvo," doplnil ho predseda OKS Peter Zajac. Z tlačového zákona navrhujú poslanci za OKS odstrániť právo na odpoveď. "Táto novela je pre slobodu slova a zrušenie akýchkoľvek obmedzení pre slobodu nezávislých médií kľúčová," zdôraznil František Šebej.

Ako podotkol, právo na odpoveď formulované v súčasnom zákone je absurdné. OKS je principiálne proti sankciám v jazykovom zákone, čo chcú tiež zmeniť. Podľa Zajaca sa zdá, ako keby sa tento zákon dotýkal len používania maďarčiny, ale je namierený aj proti používaniu jazyka slovenského.

Ako dodal, síce sa o tom nehovorí, ale táto norma obmedzuje aj slobodný prístup k informáciám. Skupine poslancov NR SR za OKS prekáža, že k návrhu novely zákona z dielne ministerstva kultúry nebolo medzirezortné pripomienkové konanie. Návrhy v paragrafovom znení predložila skupina poslancov poslaneckému klubu strany Most-Híd a jeho predsedovi. K tomu, či ich návrhy odobrili, sa však nevyjadrili. Chcú o nich diskutovať aj s ďalšími koaličnými politickými subjektmi.

"Tieto návrhy odstraňujú hrubé pestvá, ktoré tu minulá vládna koalícia na čele s Robertom Ficom narobila," zdôraznil Zajac. Tieto tri by podľa poslancov za OKS mali byť zmenené čo najrýchlejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu