Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Od stredy budú musieť byť v triedach štátne symboly

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Školy musia najneskôr od stredy vybaviť svoje triedy plagátmi s vyobrazením štátnej zástavy, textu hymny a preambuly ústavy. V budove školy by mala visieť taktiež plátenná zástava. Na úvod a záver školského roka zase bude znieť deťom hymna. Od 1. septembra totiž platí zákon, od ktorého predstavitelia predchádzajúcej vládnej koalície očakávali posilňovanie pocitu vlastenectva u ľudí.

Zmenu presadil bývalý premiér a v súčasnosti opozičný poslanec Robert Fico (Smer-SD) v zákone o štátnych symboloch. Svojím návrhom nahradil normu, ktorú pripravila SNS Jána Slotu, ale po schválení v parlamente ju nepodpísal prezident Ivan Gašparovič. Fico napríklad posunul termín účinnosti normy z apríla na september, uvoľnil aj pravidlá na hranie hymny. SNS chcela, aby v školách znela každý týždeň.

Návrhy SNS aj Fica čelili širšej kritike verejnosti, ľudí k pocitu vlastenectva podľa oponentov úpravy nemožno viesť prostredníctvom zákona. Školám navyše zmenou vznikli neočakávané výdavky, pretože povinné štátne symboly si zväčša kupujú.

Zástupcovia súčasnej vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) síce zmeny schválené v predchádzajúcom volebnom období kritizovali, normu však zatiaľ nezmenili. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) to zdôvodnil snahou vyhnúť sa chýbam, ktoré by mohla priniesť uponáhľaná úprava zákona.

Radičová nedávno školám odporučila, že štátne symboly by mohli namaľovať žiaci na výtvarnej výchove. Keďže počas prázdnin deti v školách nie sú, riaditelia podľa dostupných informácií nové vybavenie zväčša nakupovali.

Novela zákona o štátnych symboloch zaväzuje hrať hymnu nielen v školách, ale aj parlamente či na rokovaní vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu