Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z vlasteneckého zákona zostala výzdoba v školách

Štátna vlajka počas schôdze Národnej rady
Štátna vlajka počas schôdze Národnej rady (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vlastenectvo bude na Slovensku podporené aj v zákone. Parlament dnes schválil návrh premiéra Roberta Fica, podľa ktorého budú školy musieť žiakom hrať dvakrát do roka štátnu hymnu a triedy sa zas majú vybaviť štátnymi symbolmi.

Aj keď s myšlienkou "vlasteneckého zákona" pôvodne prišla SNS, nakoniec sa musela zmieriť s tým, že jej návrh poslanci odmietli. Namiesto toho národniari zahlasovali za premiérovu miernejšiu predlohu.

Poslanci podporu vlastenectva odhlasovali v novele zákona o štátnych symboloch, SNS naopak navrhovala celý samostatný zákon. Národniari napríklad presadzovali hranie hymny v štátnych školách na začiatku každého školského týždňa. Navrhovali tiež sľuby vernosti štátu, ktoré mali skladať noví štátni zamestnanci.

Snemovňa vládny návrh odhlasovala v zrýchlenom konaní, inak by zrejme pred júnovými parlamentnými voľbami už novelu nestihla prerokovať. Ficov návrh sa pritom po prvý raz objavil len na pondelkovom rokovaní vlády.

SNS svojho koaličného partnera Smer-SD obviňovala, že jej zákon okopíroval a chce získať národne orientovaných voličov. Dopoludnia pre nezhody o postupe pri prerokovaní zákona zablokovala parlament. Popoludní však predseda strany Ján Slota vyhlásil, že premiérov návrh podporí, lebo z veľkej časti vyhovuje aj predstavám SNS.

Zo schválenej novely zákona vyplýva, že slovenská hymna sa bude musieť hrať vo všetkých školách na začiatku a na konci školského roka. Výnimku budú mať podľa skorších vyjadrení ministra školstva Jána Mikolaja zahraničné školy. Štátne školy budú musieť zasa vybaviť triedy vyobrazením štátnej zástavy, preambulou Ústavy a textom hymny. Štátna zástava, preambula a text hymny majú byť umiestnené aj na vhodnom mieste v priestoroch školy.

Hymna sa bude hrať aj pred začiatkom ustanovujúcej a poslednej schôdze Národnej rady ako aj pred prvým a posledným rokovaním vlády vo volebnom období. Hymna bude tiež otvárať významné športové podujatia. Verejnoprávne médiá Slovenská televízia a Slovenský rozhlas budú musieť jej hranie zaradiť do vysielacej štruktúry. Slovenská televízia ako aj niektoré okruhy Slovenského rozhlasu však štátnu hymnu na sklonku dňa už vysielajú.

Oba návrhy na podporu vlastenectva vzbudili nevôľu ich odporcov. Od rána proti nim pred budovou parlamentu protestovala asi stovka študentov a niekoľko občianskych aktivistov. Účasť bola nižšia ako v marci, keď z rovnakého dôvodu prišla pred Národnú radu asi tisícka ľudí. Podľa aktivistu Róberta Mihályho mnohí zrejme mali pocit, že protestovať proti návrhu predsedu vlády je zbytočné. "Ide prakticky o vlastenecký zákon, len je inak pomenovaný a je možno naoko upravený tak, aby nevzbudzoval také vášne," povedal novinárom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu