Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Od septembra budú školy vyzdobené štátnymi symbolmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štátne školy od 1. septembra umiestnia na vhodnom mieste štátnu zástavu, text štátnej hymny a preambulu Ústavy SR. V miestnostiach, v ktorých sa vyučuje, bude grafické znázornenie štátnej zástavy, text štátnej hymny a preambuly ústavy.

Vyplýva to z novely zákona o štátnych symboloch, ktorá 1. septembra nadobúda účinnosť. Ustanovenia týkajúce sa výzdoby v školách sú okrem každodenného hrania hymny Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom jediné body, čo sa zachovali v približne pôvodnom rozsahu zo zákona na podporu vlastenectva, ktorý do národnej rady predložili poslanci za SNS. Vlastenecký zákon, ktorý prezident Ivan Gašparovič vrátil na opätovné prerokovanie parlamentu, plénum neschválilo.

 

Čiastočne ju nahradila práve novela o štátnych symboloch. Právna norma expremiéra Roberta Fica vraví o tom, že štátna zástava a preambula ústavy bude aj v miestnostiach, v ktorých zasadajú obecné, miestne a mestské zastupiteľstvá alebo zastupiteľstvá samosprávnych krajov. Štátna hymna sa bude povinne hrať pred prvým a posledným rokovaním parlamentu, vlády i samosprávnych zastupiteľstiev vo volebnom období. Návrh SNS počítal s tým, že sa štátna hymna bude hrať pred každým zasadnutím národnej rady, vlády a samosprávnych orgánov. Školy budú hrať hymnu na začiatku a konci školského roka, slotovci presadzovali štátnu hymnu každý pondelok. Vypadla povinnosť hrania hymny pred športovými podujatiami organizovanými národnými športovými zväzmi, text vládneho zákona hovorí o tom, že štátna hymna sa bude hrať pred začiatkom významných športových podujatí. Štátni zamestnanci oproti návrhu SNS nebudú musieť skladať sľub vernosti republike pri nástupe do funkcie. Podľa novely je každý povinný zachovávať úctu k štátnym symbolom SR.

 

Výchova k vlastenectvu a úcte k štátnym symbolom SR musí byť zaradená do štátneho vzdelávacieho programu škôl. Vláda Roberta Fica novelu schvaľovala v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa rokovacie poriadku sa skrátený legislatívny proces môže využiť vtedy, „keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody“. Minister školstva Eugen Jurzyca (nominant SDKÚ-DS) do budúcnosti nevylučuje kontrolu dodržiavania zákona v školách. „Každý zákon treba vymáhať, každý zákon platí,“ povedal Jurzyca. Dúfa, že ak niekedy do školy pošle kontrolu, problém núteného vlastenectva už bude vyriešený na úrovni 21. storočia. Napriek tomu, že legislatíva neráta so sankciami, Jurzyca v kontrolách vidí význam. „Keď niekto poruší zákon, tak môže byť riešený svojimi nadriadenými alebo zriaďovateľom,“ poznamenal minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu