Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novelu o štátnych symboloch posunuli do druhého čítania

Národná rada
Národná rada (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci národnej rady dnes posunuli do druhého čítania vládny návrh novely zákona o štátnych symboloch, ktorého obsah sa čiastočne prekrýva so znením vlasteneckého zákona z dielne SNS.

Právnu normu premiéra Roberta Fica v pléne predstavil minister školstva Ján Mikolaj. Na školách, kde sa vyučuje podľa štátnych vzdelávacích programov, budú v každej triede umiestnené štátna zástava, text štátnej hymny a preambula Ústavy SR. Štátna zástava a preambula ústavy budú aj v miestnostiach, v ktorých zasadajú obecné, miestne a mestské zastupiteľstvá alebo zastupiteľstvá samosprávnych krajov.

Štátna hymna by sa mala povinne hrať pred prvým a posledným rokovaním parlamentu, vlády i samosprávnych zastupiteľstiev vo volebnom období. Návrh SNS, ktorý vrátil prezident na opätovné prerokovanie poslancom, počítal s tým, že sa štátna hymna bude hrať pred každým zasadnutím národnej rady, parlamentu a samosprávnych orgánov. Školy budú hrať podľa vládnej novely hymnu na začiatku a konci školského roka, slotovci presadzovali štátnu hymnu každý pondelok. Vládna novela zároveň zavádza povinnosť zachovávať úctu k štátnym symbolom SR. Výchova k vlastenectvu a úcte k štátnym symbolom sa musí zaradiť do štátneho vzdelávacieho programu škôl.

Štátni zamestnanci oproti návrhu SNS nebudú musieť skladať sľub vernosti republike pri nástupe do funkcie. Vypadáva povinnosť hrania hymny pred športovými podujatiami organizovanými národnými športovými zväzmi, text vládneho zákona hovorí o tom, že štátna hymna sa bude hrať pred začiatkom významných športových podujatí. Identicky ako pri zákone na podporu vlastenectva Slovenská televízia a Slovenský rozhlas budú každý deň medzi 23:30 a 00:30 hrávať štátnu hymnu. Účinnosť nových pravidiel navrhuje predseda vlády od začiatku školského roka 2010/11.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu