Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Útoky a invektívy, opozícia si užíva diskusiu

Rokovanie NR SR
Rokovanie NR SR

BRATISLAVA - Slovné útoky a expresívne výroky sa nevyhli ani dnešnému pokračovaniu parlamentnej rozpravy o prioritách vlády. Debata o programovom vyhlásení kabinetu sa zrejme natiahne, keďže v rozprave doteraz nevystúpila ani polovica z vyše 50 písomne prihlásených zákonodarcov.

Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) neplánuje časovo obmedziť vystúpenia zákonodarcov. Dnešok, druhý deň debaty, patril najmä poslancom najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD.

Ciele kabinetu predstavila v utorok premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Poslanci následne prerokovali dokument v parlamentných výboroch, diskusia v pléne odštartovala v stredu.

Farbistými výrokmi nešetril vo svojom vystúpení napríklad bývalý vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý označil členov stredopravej vlády za "schodkových jastrabov". "Nesporne cítiť, že tvorcovia programu majú častejšie v hlave pokladňu a v srdci kalkulačku," vyhlásil. Z programu sa podľa neho vytratila sociálna spravodlivosť, dokument je vraj "službou pre horných desaťtisíc". Kritizoval najmä chystané zmeny v oblasti školstva; prekážala mu napríklad plánovaná podpora pre zahraničné univerzity, ktoré sa rozhodnú pôsobiť na Slovensku.

Exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD) zopakovala viaceré výroky svojho straníckeho šéfa Roberta Fica z predchádzajúcich dní. Dokumentu vyčítala údajnú nedôveryhodnosť, väčšinu plánovaných opatrení označila za "likvidáciu sociálneho štátu". V programe jej chýbajú napríklad konkrétne opatrenia na ochranu dôchodcov a sociálne ohrozených skupín.

Tomanovej vystúpenie vyvolalo búrlivé reakcie koaličných poslancov. Poslanec Július Brocka (KDH) jej pripomenul neúspešný projekt sociálnych podnikov. "Že vám jazyk nezdrevenie, z vašej politiky profitovali len privilegovaní," kontroval. Martin Pado (SDKÚ-DS) zas exministerku vyzval, aby "netárala". V rozprave padol aj ironicky mienený vtip o klientelistickom správaní niekdajšieho Ficovho kabinetu.

Bývalý štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír (Smer-SD) pokračoval v razantnej kritike programu, ktorý jednohlasne odsúdili jeho predrečníci z radov Smeru-SD. Radičovej kabinet obvinil, že "stavia vzdušné zámky a pokrytecky nadáva na bývalú vládu". V úvode vystúpenia napadol všetky koaličné strany; SaS vraj obsadzuje posty cez kamarátstva a internet, SDKÚ-DS je zas podľa neho rozštiepená. V programe mu chýbala zmienka o ochrane práv spotrebiteľov na finančnom trhu či prístup vlády k štátnej cenovej politike. V závere obhajoval opatrenia bývalého kabinetu v boji s následkami svetovej hospodárskej krízy.

Viacerí poslanci si krátili čas surfovaním po internete či komunikáciou na sociálnej internetovej sieti Facebook; niektorí si čítali bulvárnu tlač. Druhý deň rokovania sa odzrkadlil aj na nižšej účasti zákonodarcov priamo v rokovacej sále oproti predchádzajúcemu dňu; podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) požiadal o účasť v sále aj samotných ministrov. Viacerí členovia kabinetu vrátane premiérky Ivety Radičovej využili pobyt na parlamentnej pôde na brífingy; tlačovú besedu mal tiež opozičný Smer-SD.

Diskusia bude pokračovať aj v piatok do 16:00, bezprostredne po hlasovaní o programovom vyhlásení vlády spojenom s vyslovením dôvery bude nasledovať v poradí štvrté zasadnutie pléna. "Je vôľa, aby v priebehu budúceho týždňa boli obidve schôdze skončené," poznamenal podpredseda Národnej rady Pavol Hrušovský (KDH). Presný termín hlasovania o vládnom programe však nie je zatiaľ známy. S jeho schválením by koalícia nemala mať problém, v parlamente tesnú väčšinu 79 hlasov zo 150.

Vláda chce zlepšiť kondíciu verejných financií, zvýšiť dostupnosť súdnictva a zamerať sa na boj s korupciou. S reformami charakteristickými pre druhý kabinet Mikuláša Dzurindu v dokumente nepočíta, chýbajú aj zásadnejšie úsporné opatrenia. Radičovej kabinet sa však zaviazal, že zníži schodok verejných financií do roku 2013 na tri percentá hrubého domáceho produktu. Politológovia to pripísali obavám zo straty popularity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu