Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rozprava o programe: Emócie, urážky, osočovanie

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Tradične ostré slovné súboje a vzájomné urážky sa do parlamentu vrátili aj v novom volebnom období. Na rozdiel od pomerne pokojnej júlovej ustanovujúcej schôdze pri včerajšej diskusii o programovom vyhlásení vlády poslanci z koaličného i opozičného tábora nešetrili slovnými útokmi a obvineniami.

Búrlivé debaty zrejme budú pokračovať niekoľko dní, zatiaľ nie je jasné, kedy by sa o programe mohlo hlasovať.

Parlament sa programovým vyhlásením zaoberá od utorka, diskusia v pléne však prišla na rad až dnes. Výmeny názorov medzi koalíciou a opozíciou odštartovali hneď prvé vystúpenia predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS) a lídra najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica. Šéf parlamentu Sulík označil predchádzajúce Ficovo vládnutie za "dobu temna". "Za posledné štyri roky sme zažili korupciu v takých rozmeroch, že mne by sa o tom nikdy nebolo snívalo," vyhlásil.

"Programové vyhlásenie je v príkrom rozpore s predvolebnými sľubmi a generálnym podrazom na voličoch," nedal sa zas vo svojom vystúpení Fico. Priority na nasledujúce funkčné obdobie podľa neho ignorujú predvolebné sľuby koaličných strán; najmä liberálnej SaS a konzervatívneho KDH. Expremiér Sulíka nešetril ani poobede na tlačovej konferencii, keď mu vyčítal úvahy o odstránení sochy veľkomoravského panovníka Svätopluka spred Bratislavského hradu, na čo podľa Fica predseda SaS " nemá právo".

Niekoľko tvrdých výrazov Ficovi v pléne adresoval poslanec za SaS Igor Matovič, ktorý je neformálnym lídrom hnutia Obyčajní ľudia. Fica označil za človeka, ktorý sa nehanbí opakovane a bezbožne klamať. "Ani raz za štyri roky ste nepriznali ľuďom, že vaša vláda míňa o 40 percent viac, ako zarobí. Pre mňa ste obyčajný klamár, ktorý by sa mal v tichosti modliť v kúte, aby hlas podobný vám nebol váš," vyhlásil v narážke na kontroverznú nahrávku, ktorá naznačovala netransparentné financovanie Smeru-SD.

Emóciám sa nevyhol ani koaličný poslanec Peter Zajac (Most-Híd), podľa ktorého by si Fico medzi Indiánmi vyslúžil "veľmi jednoduché meno - Falošný jazyk". Na Matoviča zas zaútočila podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. "Vy nie ste obyčajný človek, vy ste jeden nečestný človek a obyčajný politický špekulant," rozhorčovala sa. Exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) zas napríklad tvrdil, že stredopravý kabinet si osvojil aj niekoľko opatrení z koncepčných materiálov bývalej vlády. "Hovorí sa tomu plagiátorstvo," poznamenal.

Nie je jasné, koľko dní by mohla debata ešte trvať. Do rozpravy sa písomne prihlásilo viac ako 50 poslancov a do 17:00 nestihla vystúpiť ani desiatka z nich. Členovia pléna pritom môžu reagovať na vystúpenia svojich kolegov a s vlastným príspevkom do debaty sa môžu prihlásiť aj ústne.

Kabinet sa chce okrem ozdravenia verejných financií zamerať na podporu tvorby pracovných miest a boj s korupciou. Viaceré zmeny čakajú školstvo, súdnictvo či zdravotníctvo. V dokumente chýbajú radikálne škrty, hoci kabinet plánuje skresať schodok verejných financií do roku 2013 na tri percentá hrubého domáceho produktu.

Hlasovanie o programovom vyhlásení vlády je spojené s vyslovením dôvery Radičovej kabinetu. Koalícia má tesnú väčšinu 79 kresiel zo 150-členného pléna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu