Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mzdy štátnych úradníkov by mali závisieť aj od kvality titulu

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Zárobky štátnych úradníkov by sa v budúcnosti mohli odvíjať aj od kvality vysokej školy, ktorú zamestnanci absolvovali. Zmenu plánuje presadiť minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Úroveň vysokých škôl vraj bude pravidelne hodnotiť Akreditačná komisia, posudky kvality by mali zverejňovať tiež nezávislí odborníci i samotné školy.

"Štát by mal reagovať tak, aby tabuľkové platy v štátnej správe zohľadňovali aj kvalitu vysokoškolského vzdelania pracovníkov," povedal ČTK Jurzyca. Opatrenie by podľa neho mohlo ovplyvniť výber školy zo strany uchádzačov o štúdium, čo by následne prispelo k rastu kvality bez direktívnych zásahov štátu.

Na Slovensku je v súčasnosti 33 štátnych, verejných a súkromných vysokých škôl; tretina z nich dostala od predchádzajúceho ministra školstva Jána Mikolaja (SNS) dekrét o priznaní najvyššieho titulu univerzita. Počet univerzít však podľa odborníkov nezodpovedá kvalite. Slovensko pravidelne chýba aj v rebríčku najlepšej päťstovky svetových univerzít.

Ministerstvo zatiaľ neplánuje prehodnocovať počet univerzít. Počíta však s pravidelným meraním kvality vysokých škôl; podporiť plánuje aj interné hodnotenie v rámci školy. "Namerané informácie budeme zverejňovať tak, aby študenti, rodičia i zamestnávatelia vedeli, ktorá škola je kvalitná a ktorá menej," dodal. O prežití či neprežití univerzít tak rozhodne trh.

"Študenti nevedia o kvalite školy, (...), preto sa im môže stať, že skončia školu a po štyroch rokoch sú iba o štyri roky starší a nevedia nič viac," tvrdil minister. Podobne je to vraj aj so zamestnávateľmi, ktorí nepoznajú "hodnotu" diplomu jednotlivých škôl. Dôvodom sú podľa neho chýbajúce informácie o kvalite, čo školám umožňuje znižovať kvalitu vzdelania.

Úroveň vysokých škôl hodnotí Akreditačná komisia, ktorá tiež rozhoduje o akreditácii študijných programov. Hodnotiace správy síce zverejňuje na internete, nemajú však podobu rebríčkov. Poradie slovenských univerzít podľa fakúlt zostavuje ako jediná mimovládna Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA); predchádzajúce ministerstvo školstva i viaceré univerzity však výsledky jej hodnotenia odmietali akceptovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu