Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jurzyca posiela na Právnickú fakultu ministerskú kontrolu

Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave preveria okrem Akreditačnej komisie aj kontrolóri ministerstva školstva. Povedal to dnes asistent ministra školstva Marián Zachar. Právnická fakulta najstaršej slovenskej univerzity podľa denníka Sme poskytuje nezákonné štúdium na jednej zo svojich pobočiek. Sporné vraj bolo aj prijatie skupiny daňových poradcov v odvolacom konaní, keďže viacerí z nich dosiahli slabé výsledky.

Nový minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) nastúpil do úradu minulý týždeň. "Minister nariadil kontrolu," povedal Zachar. Detaily neuviedol. Kontrolu už ohlásila aj Akreditačná komisia, ktorá hodnotí kvalitu vysokých škôl; štúdium na fakulte vraj posúdi aj interná kontrola univerzity nariadená rektorom UK Františkom Gahérom.

Právnická fakulta UK podľa denníka Sme poskytuje štúdium v Stredisku vzdelávania a oddychu Kaskády pri Galante bez akreditácie. Každá pobočka slovenskej vysokej školy totiž musí mať vlastného garanta, pričom štúdium nesmie zastrešovať rovnaký docent či profesor ako na domovskej vysokej škole. V opačnom prípade môže pobočka prísť o právo prijímať nových záujemcov či udeľovať tituly.

Centrum vzdelávania Kaskády podľa Gahéra nie je oficiálnou pobočkou fakulty. Rektor najväčšej slovenskej univerzity tiež poprel, že by porušovali zákon. Denník Sme pritom napísal, že počas víkendov tam stovky študentov absolvujú "sústredenia", na ktorých prednášajú učitelia z bratislavskej právnickej fakulty.

Na právnickej fakulte podľa Sme študuje aj skupina asi 20 študentov, ktorí boli na externé štúdium prijatí aj napriek horším známkam ako mali neprijatí záujemcovia. Niektorí z nich vraj skončili pod čiarou na konci zoznamu uchádzačov o štúdium.

Akreditačná komisia pred časom vyzvala všetkých 33 slovenských vysokých škôl, aby ju informovali o svojich pobočkách na Slovensku i v zahraničí. Dôvodom bola ich kontrola. Na výzvu podľa šéfa Akreditačnej komisie Ľubora Fišeru nereagovali dve verejné a tri súkromné vysoké školy. Slovenské vysoké školy priznali asi 80 filiálok, približne desať percent z nich už zrušili.

Výučbu v pobočkách v minulosti kritizovali odborníci i zástupcovia niektorých vysokých škôl; bývalý viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie Ján Bujňák tvrdil, že filiálky sú len "biznisom s titulmi".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu