Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MŠ na poslednú chvíľu platí pokutu 140 tisíc za učebnice

Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) dal pokyn zaplatiť Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pokutu približne 140.000 eur za to, že za predchádzajúceho vedenia ministerstvo nevypísalo verejnú súťaž na tlač učebníc. Potvrdil to dnes odbor masmediálnej politiky ministerstva.

Finančnú sankciu ministerstvo platí na poslednú chvíľu, lehota mala vypršať dnes.

"Ministerstvo školstva nemá inú možnosť, iba pokutu Úradu pre verejné obstarávanie zaplatiť. Pán minister preto rozhodol, že dnes bude zaplatená," uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo za vedenia Jána Mikolaja (SNS) zadalo zákazku na vytlačenie kníh za približne 2,8 milióna eur priamo vybraným vydavateľstvám. ÚVO sa nepozdávalo, že nebola vyhlásená verejná súťaž a rozhodol, že bol porušený zákon. Mikolajov úrad sa bránil, že išlo o dotlač učebníc a tvrdil, že ak by uzavrel kontrakty s inými vydavateľmi, porušil by autorské a licenčné práva.

Exminister Mikolaj plánoval sankciu napadnúť na súde. Ako sa k prípadnému súdnemu sporu postaví nové vedenie ministerstva, zatiaľ ešte nie je známe.

Zákazku sprevádzala kritika médií. Denník Pravda napísal, že ministerstvo si na tlač učebníc zvolilo Slovenské pedagogické nakladateľstvo podnikateľa Ivana Kmotríka, hoci konkurencia vraj ponúkala nižšie ceny. Kmotríka médiá považovali za blízkeho bývalej vládnej koalícii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu