Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Mako napriek incidentu s výbušninou pôjde na ambasádu

Tibor Mako
Tibor Mako (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý šéf hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako, ktorý odstúpil po medzinárodnom incidente s výbušninou, sa stane novým policajným pridelencom na veľvyslanectve v Budapešti. Napísal to portál Sme.sk.

Zabudnutá výbušnina v batožine jedného z cestujúcich po policajnom cvičení na popradskom letisku spôsobila začiatkom roka diplomatický škandál v Írsku, kam ju pasažier nevedomky priniesol.

O vyslaní Maka do Maďarska rozhodol podľa Sme.sk odchádzajúci minister vnútra Robert Kaliňák. "V kauze výbušniny nezlyhal, ale len prevzal morálnu zodpovednosť za chybu podriadeného, čo nemôže byť prekážka v jeho ďalšej kariére," obhajoval pre Sme.sk ministrovo rozhodnutie Kaliňákov hovorca Erik Tomáš. V Budapešti by mal Mako nastúpiť 1. júla.

Policajti na popradskom letisku cvičili psov, trhavinu zabudol z batožiny odstrániť jeden z nich. Výbušnina potom doputovala až do Írska, slovenského cestujúceho tam navyše nakrátko zadržalo špeciálne komando. Írski politici žiadali od Slovenska vysvetlenie, slovenská polícia sa navyše stala terčom pozornosti svetových médií, ale aj mnohých vtipov na internete.

Policajt, ktorý výbušninu nechal pri batožine, prišiel o hodnosť. Opozícia sa v parlamente neúspešne domáhala aj odvolania ministra vnútra Kaliňáka, toho však vládna väčšina podržala.

Mako bude mať podľa Sme.sk na svojom novom pôsobisku na starosti predovšetkým výmenu informácií medzi políciami oboch krajín. Nový minister ho bude mať právo odvolať, to by však Maďarsko ako hostiteľská krajina mohlo vnímať citlivo, poznamenal portál. Vymenovaný je na tri roky s možnosťou predĺženia o rok, doplnilo Sme.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu