Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Mako končí, Kaliňák odstúpiť nemieni

Tibor Mako
Tibor Mako

BRATISLAVA – Šéf hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako požiadal o uvoľnenie z funkcie, čo minister vnútra akceptoval. Reagoval tak na škandál okolo cvičenia na popradskom letisku a stratu výbušniny, ktorá sa v linkovom lietadle dostala do írskeho Dublinu.

Minister vnútra Róbert Kaliňák (Smer-SD), ktorý sa prvýkrát ku škandálu vyjadril, dnes zlyhanie polície označil za „hlúpu ľudskú chybu“, ktorú opozícia podľa neho využila na znevažovanie polície.

Minister opakovane odmietol svoje odstúpenie a výzvy opozície označil za ich predvolebné pokusy. Odmietol aj, že by pri cvičení došlo k systémovej chybe, ale trval na tom, že išlo o individuálne zlyhanie.

Ministra vnútra podporil aj premiér Robert Fico, ktorý nevidí dôvod uvažovať o jeho odstúpení. Ako sa uvádza v stanovisku,  ktoré poskytla hovorkyňa predsedu vlády, Kaliňák má jeho plnú dôveru. "Systém cvičenia psov, ktorý zlyhal na popradskom letisku, fungoval na Slovensku aj za predchádzajúcich vlád," píše sa v stanovisku.

Prezident Ivan Gašparovič si myslí, že v kauze policajnej výbušniny prevezenej do Dublinu došlo k veľkému pochybeniu polície. Verí, že kompetentní zabránia, aby sa podobný incident už nemohol zopakovať. Dodal, že prípad je potrebné dôkladne vyšetriť a potom prijať ďalšie opatrenia vo vzťahu k tým, ktorí za pochybenie zodpovedajú.

Robert Kaliňák odmieta odstúpiť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu