Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia priznala fatálnu chybu, Mako ponúkol funkciu

Riaditeľ Hraničnej a cudzineckej polície SR Tibor Mako
Riaditeľ Hraničnej a cudzineckej polície SR Tibor Mako

BRATISLAVA/POPRAD – Škandál slovenských policajtov sa dnes snažil vysvetliť šéf hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako. Priznal pritom, že k pochybeniu došlo pri skúške policajných psov.

Jeden z policajtov podľa Maka urobil „zbytočnú, fatálnu, neprofesionálnu chybu, čím zmenil dobrý úmysel chrániť občanov na problém, ktorý spôsobil nepríjemnosti,“. Policajt údajne vedel o tom, že trhavina chýba, oznámil to však až o dva dni. Voči policajtovi začali disciplinárne konanie. Polícia podľa Maka už zastavila podobný typ cvičení. Z funkcie odstúpi, ak to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) uzná za vhodné.

Dotyčný policajt mal pravdepodobne pochybiť hneď niekoľkokrát. Okrem toho, že zabudol v batožine vzorku výbušniny, ktorá mala podľa Maka od desať do 90 gramov, nenahlásil túto udalosť oficiálne svojim nadriadeným. Ak by sa tak stalo, veža by bola povinná lietadlo zastaviť.

Policajt informoval o vzniknutej situácii len popradské letisko, ktoré kontaktovalo pilota lietadla pripraveného na odlet. Pilot po vysvetlení situácie vyhodnotil situáciu ako nie nebezpečnú a s lietadlom odletel do Dublinu. Ešte počas letu popradské letisko údajne informovalo o situácii aj letisko v Dubline, čo však írska strana poprela.

O celej situácii informoval policajt svojich nadriadených až v pondelok. Polícia následne pomocou kamerového systému identifikovala cestujúceho a kontaktovala ho v Írsku. Cestujúci našiel látku v popruhoch svojho batoha. V utorok ráno slovenskí policajti kontaktovali Írov. „Namiesto toho, aby vzorku prevzali a zaistili, pre nás z nepochopiteľných dôvodov zadržali aj slovenského občana a zároveň prijali bezpečnostné opatrenia,“ uviedol Mako. Až po opätovnom vysvetlení slovenského občana prepustili na slobodu. Slovenská strana sa podľa neho ospravedlnila írskym orgánom, cestujúcemu a jeho rodine.

Informácie o nepodarenej previerke sa však naďalej líšia. Zatiaľ čo podľa správ z Dublinu malo byť do bezpečnostného testu zapojených osem cestujúcich, slovenské zdroje hovoria o dvoch. Íri tvrdia, že neodhalená výbušnina RDX vážila 90 gramov, podľa slovenskej strany to bolo desať gramov.

Nezrovnalosti sa týkajú aj výmeny informácií - dublinské letisko malom dostať informáciu ešte počas letu spoločnosti Danube Wings z Popradu do Dublinu. Íri trvajú na tom, že informáciu dostali až v utorok.

RDX je trieštivá trhavina, ktorá sa medzi výbušninami zaraďuje medzi najsilnejšie. Má väčšiu trhavú silu aj ako trinitrolouén. Zdroj: En, Čtk, sita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu