Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odškodné malo rozoštvať zaplavených

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna pomoc pre rodiny postihnuté povodňami je na východe rozdeľovaná podľa zvláštneho, skôr záhadného kľúča. Niekto totiž odškodné poštou dostane, iný nie; vytopení pritom boli obaja rovnako. Starostovia príslušných obcí sú pobúrení, medzi susedmi narastá závisť jedných voči druhým, napísal dnes denník Sme.

Starosta Kuzmíc Ján Geno prežil vo štvrtok oveľa ťažší deň, ako tomu bolo počas ničivých záplav. Podľa neho ľudí rozoštvalo odškodné od vlády. Rómovia ho dostali, bieli nie. Pritom voda u nich napáchala oveľa väčšie škody. 

Staršia pani Jana Borňáková, ktorá žije v dome sama má všetko nasiaknuté vodou, nedostala však nič. Rovnako aj Lucia Zubková, ktorá s rodičmi býva naproti. "Všetko sme mali zaplavené. A peniaze dostali tí, čo neplatia dane a domy majú postavené načierno. Chatrče, v ktorých žijú, nemajú takú hodnotu (ako suma, ktorú dostal)."

Primátorovi sa nepodarilo zistiť, kde uviazli peniaze pre ďalších občanov.

Zvláštnym kľúčom boli peniaze rozdeľované i v okolitých dedinách. Ako šitý horúcou ihlou označuje systém aj starosta Michalian Štefan Tatranský. "Deklarovali sme prvých 70 domácností. Niektorí podporu dostali, iní nie. Vzniká chaos, ľudia si závidia."

Podľa jedného z odškodnených z Milhostova v Trebišove, ktorý chcel zostať v anonymite, sa v ľuďoch prebudili hyeny. "Bez overenia faktov udávajú susedov, ktorí peniaze dostali, že vraj k nim prišli neprávom, pretože vraj nič nemajú zaplavené, a pritom to nie je pravda. Je to zúfalé," uviedol pre Sme.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu