Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lipšic navrhol presunúť 27 miliónov zo štadióna na povodne

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Návrh použiť na pomoc pri riešení dôsledkov povodní peniaze určené na Národný futbalový štadión predložil ako pozmeňujúci k novele zákona o voľbách do Národnej rady SR a zákona o politických stranách a politických hnutiach poslanec za KDH Daniel Lipšic.

Konkrétne by išlo o sumu 27 miliónov eur z kapitoly rezortu školstva, ktoré sú určené na národný futbalový štadión pre rok 2010. Vládne návrhy počítajú so sumou štyri milióny eur.

„Na to, aby sme prealokovali peniaze z kapitoly ministerstva školstva do akejkoľvek inej kapitoly nepotrebujeme novelu zákona o štátnom rozpočte,“ zareagoval na návrh minister financií Ján Počiatek. Ako zdôraznil, takéto rozpočtové opatrenie je schopný vykonať aj sám a ako povedal, takýto krok v budúcnosti nevylučuje. „Určite budeme musieť hľadať aj iné zdroje,“ vyhlásil. Momentálne však považuje takéto riešenie za zbytočné, podľa neho ide o nepriamu novelu a „minimálne nie je jasná právna istota, že je to možné.“

„Hovoríte, že to môžete urobiť len tak. Tak to urobme zmenou zákona,“ vyzval ho Lipšic. Ako pripomenul, aj politické strany môžu venovať peniaze na financovanie povodní dobrovoľne, no plénum rokuje o zákone, ktorým to budú robiť. A ak má byť zákon o stranách, môže byť aj nový zákon o národnom futbalovom štadióne, ktorý by sa týkal odškodňovania následkov povodní, vysvetlil. „Tak zrazu nehovorte, že to môžeme urobiť aj iným spôsobom, že vy by ste v budúcnosti tak možno rozhodli,“ uzavrel.

Viacero koaličných poslancov vzápätí výstavbu futbalového štadióna začalo obhajovať. Napríklad nezaradený Tibor Mikuš pripomenul, že zastavenie prostriedkov pre NFS môže v konečnom dôsledku spôsobiť škody. Peniaze sa totiž preinvestujú na zakonzervovanie stavby, čo dielo zbytočne predraží.

O 70 miliónoch eur na výstavbu NFS rozhodla vláda minulé leto. Stavať sa zatiaľ nezačalo. Mesto Bratislava sa nevie dohodnúť s vlastníkmi starého štadióna Slovana na jeho odkúpení a cene, ktorú by za to zaplatilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu