Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V M. Lodine vykopali osem hrobov, hrozil im zosuv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - V obci Malá Lodina pri Košiciach dnes na miestnom cintoríne odkryli osem dvojhrobov, hrozil im totiž zosuv do rokliny. Vykopané pozostatky vo štvrtok uložia do nových hrobov, ktoré na mieste pripravujú. Okraj cintorína sa prepadol po záplavách koncom minulého týždňa.

Zosuvy svahu však môžu v budúcnosti pokračovať, povedala starostka obce Adriana Fečková. "Obsahy hrobov sme dnes vybrali a uložili do vakov, do nových hrobov sa pozostatky uložia s účasťou pozostalých," uviedla Fečková. Vaky s pozostatkami ešte predtým uložia do truhiel. Obec pripravuje nové hroby podľa požiadaviek pozostalých.

Niektoré pozostatky uložia do tradičných hrobových jám, ďalšie do panelových hrobov. V obci sa zosunul počas záplav svah a s ním aj časť cintorína. Na mieste vznikla asi 17 metrová roklina, poznamenala Fečková. Miesto preskúmali geológovia, podľa ich záverov musela obec hroby preložiť. Svah, na ktorom je cintorín, je však v súčasnosti nestabilný a hrozia mu ďalšie zosuvy.

"My sme malá obec a sami nedokážeme tento problém vyriešiť, stále napríklad nie je zrejmé, či sa svah dá stabilizovať alebo budeme musieť preložiť celý cintorín," priblížila starostka. Obec Malá Lodina sa nachádza bezprostredne pod vodnou nádržou Ružín, v jej blízkosti preteká rieka Hornád. Svah, ktorý sa pri cintoríne zosunul, zasypal hlavnú železničnú trať medzi Bratislavou a Košicami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu