Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvé odhady škôd po povodniach: 267,8 milióna!

Zaplavené Beladice.
Zaplavené Beladice.

BRATISLAVA - Rozsiahle povodne, ktoré v uplynulých týždňoch zasiahli viaceré regióny Slovenska, spôsobili podľa predbežných odhadov škody vo výške 267,8 milióna eur.

Vyplýva to z informácie o priebehu a následkoch povodní, ktorú vypracovalo ministerstvo životného prostredia. Najväčšie škody na majetku napáchali záplavy v Košickom a Nitrianskom kraji.

Zhruba dve tretiny z celkovej odhadovanej výšky škôd pripadá na majetok ľudí, obcí a samosprávnych krajov, zvyšok postihol majetok štátu. "Presný výpočet škôd bude možné vykonať až po ukončení záchranných a zabezpečovacích prác," napísalo ministerstvo v materiáli.

Na povodňové záchranné práce sa do utorka podľa odhadu vynaložilo asi 9,1 milióna eur, z toho najväčšia časť smerovala na aktivity v Prešovskom a Košickom kraji. Povodňové zabezpečovacie práce zatiaľ vyšli na zhruba 4,9 milióna eur, takmer celú sumu čerpal Slovenský vodohospodársky podnik.

Ostatnú vlnu povodní zapríčinil trvalý a výdatný dážď, ktorý prispel k výraznému vzostupu hladín takmer vo všetkých vodných tokoch v krajine. Vývoj záplav podľa ministerstva významne zosilnila a urýchlila vysoká nasýtenosť pôdy po predchádzajúcich dažďoch. Väčšina zrážok tak odtekala nielen do riek a potokov, ale tiež zaplavovala obývané územia či cesty.

Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vyčlenila na pomoc ľuďom poškodeným povodňami 25 miliónov eur, z toho viac ako pätina sa má dostať k tisíckam domácností v najbližších dňoch. Na opravu ciest poškodeným obciam by sa mali zložiť aj politické strany. Kabinet totiž schválil návrh na zníženie príspevku, ktoré dostanú za víkendové parlamentné voľby. O uvoľnení peňazí na úhradu škôd po záplavách budú vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi rozhodovať poslanci parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu