Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Opravili hrádzu na Ondave, vláda schválila ďalšiu pomoc

Vodohospodári pokračujú s odčerpávaním vody
Vodohospodári pokračujú s odčerpávaním vody

KOŠICE - Vodohospodárom sa po viacerých dňoch podarilo opraviť hrádzu na rieke Ondava, odkiaľ vytekala voda a zaplavovala niektoré obce na Zemplíne. V ďalších obciach pokračovali zosuvy pôdy. Vláda dnes schválila návrh, aby časť peňazí pôvodne určených na vyplácanie príspevkov pre politické strany po voľbách, smerovalo na pomoc zasiahnutým regiónom.

Hoci viaceré oblasti naďalej pokračovali v odstraňovaní škôd, na Zemplíne voda ešte stále vtekala do obcí, z ktorých celkovo evakuovali niekoľko stoviek ľudí. Napokon prielom na hrádzi Ondavy zasypali kamením, v najbližších dňoch budú vodohospodári postupne miesto upchávať sypkým materiálom, aby zabránili priesakom.

Neistota naďalej trvá v obciach, ktoré postihli zosuvy svahov. Najhoršia situácia je v Kapušanoch neďaleko Prešova a v Nižnej Myšli pri Košiciach. V Nižnej Myšli sa napríklad aj dnes objavili nové trhliny na rodinných domoch, ide pritom o opačnú stranu svahu, ktorý sa zosunul už pred niekoľkými dňami. Podobná situácia je v Kapušanoch, kde sú ohrozené vyše dve desiatky domov.

V Malej Lodine zase zosuvy ohrozujú miestny cintorín. Na mieste exhumovali osem hrobov a vo štvrtok pozostatky uložia na nových miestach.

Obciam, ktoré tvrdia, že na obnovu zdroje nemajú, by mal pomôcť štát. Kabinet dnes prijal návrh, aby strany za hlasy v nadchádzajúcich parlamentných voľbách dostali o štvrtinu menej peňazí, než podľa doterajších pravidiel. Opozícia však zmenu kritizovala, lepšie by podľa jej zástupcov bolo, keby strany mohli zo získaných príspevkov pomáhať podľa svojho uváženia. K zasiahnutým by mali smerovať aj peniaze z viacerých verejných zbierok.

Na viac dotácií by mali mať nárok aj záplavami poškodení farmári či chovatelia rýb, ministerstvu životného prostredia sa zrejme posilnia právomoci pri výskume pôdy náchylnej na zosuvy. Navrhované zmeny musí ešte schváliť parlament, zíde sa vo štvrtok.

Škody po katastrofálnych povodniach, ktoré vyvolali rekordné dažde, podľa doterajších odhadov presiahli 260 miliónov eur. Živel si tiež vyžiadal viacero ľudských životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu