Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Kapušanoch čakajú verdikt, domy ohrozuje zosuv

ilustračné foto
ilustračné foto

KAPUŠANY – Druhú noc mimo svojho domu prežilo 62 ľudí z 20 domov z obce Kapušany v okrese Prešov, ktorých domy ohrozuje zosuv pôdy spod hradného vrchu.

Do troch domov sa večer na vlastné riziko vrátilo 17 obyvateľov, išlo o okrajové domy, ktoré zosuv pôdy poškodil v menšej miere. Podľa starostu obce Jozefa Pribulu ľudia podpísali reverz. Asi sedem domov je v kritickom stave, čo bude ďalej, musia povedať geológovia a statik.

Geologické vrty potvrdili, že pod úpätím hradu je voda do hĺbky desiatich metrov. Starosta čaká, aké opatrenia navrhnú odborníci. Zatiaľ sa potvrdili predpoklady, že v spodných domoch sa budú trhliny zväčšovať. Po dnešnej rannej prehliadke zistili zvlnené podlahy, dlažby, väčšie praskliny na domoch. Obec poskytla svoje priestory v kultúrnom dome, komunitnom centre aj ostatných voľných priestoroch, aby si tu ľudia provizórne uložili nábytok. Pomohli aj susedia a rodiny. Ľudia, ktorých domy sa nepodarí zachrániť, podľa starostu budú potrebovať aspoň dočasne výraznejšiu pomoc, aj vo forme dočasného bývania.

V lokalite, ktorú ohrozuje zosuv pôdy, má svoj dom aj štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Palša. Je situovaný celkom pod hradom, zosuv viac ohrozil domy položené nižšie. Podľa starostu je Palšov dom zamknutý, nikto v ňom nie je. Posuvy vidno aj tam, za domom a na dvore. Prejsť k domu autom sa nedá, na ceste je 80 metrov dlhá trhlina.

Zosuv v Kapušanoch nespôsobili záplavy, obec v tomto roku nevytopilo. Hradný vrch počas intenzívnych dažďov nasal toľko vody, že sa pohla zem. V obci platí mimoriadny stav. V ohrozenej časti je odstavený plyn a voda. Obec vyhlásila verejnú zbierku na pomoc občanom postihnutým zosuvom pôdy pod Kapušianskym hradom. Starosta prosí o solidaritu k ľuďom, ktorí prišli o svoje domovy. Príspevky možno posielať na č. účtu 1623064056/0200. Výzva je zverejnená aj na webstránke obce www.kapusany.sk.

Podľa vyjadrenia hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja Veroniky Fitzekovej, v kraji je ešte 14 neprejazdných úsekov ciest. Najviac ich je v okresoch Stará Ľubovňa, Prešov a Sabinov. Prekážku tvoria trhliny na cestách, odtrhnuté časti vozovky, zosuvy pôdy a zaplavené úseky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu