Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štát chce dostavať nemocnicu Rázsochy cez PPP projekt

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Stovky miliónov eur, ktoré sú potrebné na dostavbu bratislavskej nemocnice Rázsochy, sa štát pokúsi získať cez projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP). Dnes o tom rozhodla vláda.

Kritici zámeru dostavby dlhodobo tvrdia, že doposiaľ postavené objekty plánovaného zdravotníckeho zariadenia sú zastarané, a preto by sa malo začať stavať odznova, prípadne vybudovať viacero menších nemocníc.

Na dostavbu areálu na Rázsochách, ktoré sa nachádzajú v lokalite medzi rekreačnou oblasťou Železná studnička a mestskou časťou Lamač, by bolo aj s daňou z pridanej hodnoty potrebných asi 570 miliónov eur. To je viac než tretina z celého rozpočtu ministerstva zdravotníctva na tento rok.

Vláda sa priklonila k PPP projektu napriek tomu, že na jeho prípravu bude potrebných niekoľko rokov a so stavebnými prácami bude možné začať najskôr v druhej polovici roka 2013. Ak by štát financoval stavbu cez úver, mohol by byť objekt podľa autorov návrhu do konca roka 2014 už dokončený.

Vláda by chcela prostredníctvom PPP projektov postaviť aj viaceré úseky diaľnic. Investori však majú v čase hospodárskej krízy ťažkosti získať peniaze. Upozornili na to aj predkladatelia materiálu o dostavbe Rázsoch. "Veľmi otázne je, či by zámer zrealizovať projekt formou PPP pritiahol v súčasnosti dostatočný záujem súkromného sektora," uviedli.

Ministerstvo zdravotníctva predpokladá, že v nemocnici na Rázsochách budú mať pacienti k dispozícii 900 lôžok a zariadenie by malo byť súčasťou bratislavskej fakultnej nemocnice. Tá má v súčasnosti na viacerých pracoviskách asi 3000 postelí, ale po dokončení Rázsoch by sa dve z existujúcich centier prestali využívať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu