Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MZ chce dokončiť Rázsochy za 480 miliónov

Ministerstvo zdravotníctva
Ministerstvo zdravotníctva

BRATISLAVA - Rozostavaná Fakultná nemocnica s poliklinikou v bratislavskej lokalite Rázsochy by sa po dlhých rokoch mohla dokončiť. Vyplýva to z materiálu, ktorý ministerstvo zdravotníctva predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie.

Dobudovanie diela, ktoré sa má stať špičkovým koncovým univerzitným zdravotníckym zariadením, by si podľa predbežného odhadu vyžiadalo 480 miliónov eur (14,46 miliardy Sk) bez dane z pridanej hodnoty. Nedokončený nemocničný komplex v lokalite medzi rekreačnou oblasťou Železná studnička a mestskou časťou Lamač chcela bývalá vláda premiéra Mikuláša Dzurindu odpredať. Súčasný kabinet sa vrátil k možnosti areál dostavať a projekt podrobil projektovému, medicínskemu a technickému auditu.

"Vzhľadom na vykonaný audit sa javí dobudovanie nemocnice ako jednoznačne potrebné pre riešenie očakávaných zdravotníckych potrieb obyvateľstva," napísalo ministerstvo zdravotníctva v návrhu riešenia stavu investície, ktorý by mala čoskoro prerokovať vláda. Podľa úradu ministra Richarda Rašiho však štát na takúto investíciu nemá dostatok peňazí, dostavbu by tak mohol zabezpečiť napríklad v spolupráci so súkromným partnerom.

Financovanie dobudovania nemocnice by malo podľa návrhu uznesenia k materiálu ministerstvo zdravotníctva predstaviť do konca marca 2010. Predložený materiál počíta s dobudovaním nemocnice s celkovou kapacitou okolo 900 lôžok s vysokou úrovňou vybavenia operačných sál.

Bratislavská fakultná nemocnica v súčasnosti pozostáva z piatich nemocníc, ktoré ku koncu augusta poskytovali spolu takmer 3000 lôžok. Podľa vykonaného auditu majú tieto pracoviská viaceré nedostatky, týkajú sa napríklad kvality a technického stavu či nevyhovujúcej štruktúry lôžkových oddelení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu