Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na stavbe Mochoviec už pracuje 1800 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOCHOVCE - Stavba tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochovciach pokračuje podľa plánu, v súčasnosti na nej pracuje približne 1800 pracovníkov. Novinárom to dnes povedal šéf Slovenských elektrární (SE) Paolo Ruzzini.

Celková výška investície na dostavbe elektrárne by mala podľa skorších informácií dosiahnuť 2,8 miliardy eur. SE v súčasnosti majú podpísané kontrakty v hodnote 70 percent tejto sumy. Približne 58 percent z nich podľa Ruzziniho získali slovenské firmy, prípadne lokálne pobočky zahraničných spoločností. "S českými podnikmi bolo uzavretých 25 percent zmlúv a týka sa to najmä technológií súvisiacich s turbínami a reaktorom," povedal Ruzzini. V lete by malo podľa harmonogramu na stavbe elektrárne pracovať približne 4000 ľudí.

Tretí blok by mal byť spustený do prevádzky v roku 2012, štvrtý o rok neskôr. Oba reaktory majú nahradiť výpadok domácej výroby elektriny, ku ktorému došlo po odstavení dvoch starších jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach. Väčšinový balík 66 percent akcií SE ovláda taliansky koncern Enel, zvyšných 34 percent kontroluje slovenská vláda prostredníctvom Fondu národného majetku (FNM).

Slovensko v súčasnosti vyprodukuje z jadrových zdrojov 55 percent vyrobenej energie. Slovenskú spotrebu by mali v budúcnosti pomôcť pokrývať aj ďalšie dva bloky jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, ktoré by malo Slovensko začať stavať od roku 2014 v spolupráci s českou spoločnosťou ČEZ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu