Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Stavba a údržba D1 by mala stáť 9,13 miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by malo za stavbu, prevádzku a údržbu úsekov diaľnice D1 od severoslovenskej Dubnej skaly smerom na Košice postavených cez projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP) zaplatiť za 30 rokov 9,13 miliardy eur.

Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes odobrila vláda. Cestu má postaviť konzorcium pod vedením francúzskej spoločnosti Bouygues, v súčasnosti sa čaká ešte na finančné uzatvorenie projektu.

Prvú platbu by mal štát uhradiť v roku 2012, a to necelých 16 miliónov eur. "Nároky na štátny rozpočet začnú vznikať až po uvedení niektorého z plánovaných úsekov do prevádzky s tým, že plné platby začnú nabiehať až po skolaudovaní všetkých úsekov a ich uvedení do plnohodnotnej prevádzky," uviedlo ministerstvo dopravy.

Kabinet premiéra Roberta Fica dnes súhlasil aj s uzatvorením ďalšieho dodatku k zmluve s víťazným konzorciom. "Dodatok hovorí o tom, že fakticky došlo ku komerčnému uzatvoreniu projektu a čakáme na finančné uzatvorenie do konca apríla," povedal novinárom minister dopravy Ľubomír Vážny. Čaká sa aj na súhlas Bruselu, aby vláda mohla poskytnúť štátnu záruku pre úver od Európskej investičnej banky, ktorý sa má použiť na výstavbu 75 kilometrov diaľnice.

Projektmi verejno-súkromného partnerstva chce vláda urýchliť výstavbu infraštruktúry. Ako prvá sa rozbehla stavba chýbajúcich úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V januári sa uzavrela zmluva na výstavbu 29 kilometrov diaľnice pri Žiline cez PPP projekt, ktorého súčasťou sú aj náročné úseky s tunelmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu