Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Západných Tatrách hrozia lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené, hmlisto, mrholenie, dážď so snehom alebo sneženie. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -9°C do +2°C. Fúkal čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 40 km/hod, na hrebeňoch hôr silný vietor až do 65 km/h.

Povrch snehovej pokrývky je zrána tvrdý a zmrznutý, v priebehu dňa sa mení na mokrý firn. V polohách nad 1 200 m n. m. je na starom tvrdom snehu vrstva nového snehu od poprašku do 50 cm.

Vo vysokohorskom teréne Západných Tatier sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Nízkych Tatier a v Malej Fatre trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň, vo Veľkej Fatre malé lavínové nebezpečenstvo - 1. stupeň. Snehová pokrývka je na mnohých extrémnych strmých svahoch len mierne až slabo spevnená. Lavíny sa môžu vyskytnúť na extrémnych strmých svahoch už pri malom mechanickom zaťažení a samovoľné malé a stredné lavíny. Túry si vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť lavínovej problematiky.

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej vo vysokých polohách pri očakávanom snežení a silnom vetre je stúpajúce lavínové nebezpečenstvo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu