Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Riaditeľku ZŠ odvolali pre nezrovnalosti v účtovníctve

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRENČÍN – Mesto Trenčín odvolalo riaditeľku základnej školy na Kubranskej ulici. Dôvodom sú pochybenia zistené hlavnou kontrolórkou Libušou Zigovou. Školu, ktorá sa stará aj o mimoriadne nadané deti, dočasne povedie zástupkyňa Marta Kákošová, mesto zároveň vyhlásilo výberové konanie na nového riaditeľa.

Zo správy kontrolórky vyplýva, že na Kubranskej boli nezrovnalosti v účtovníctve, vyberanie hotovosti za poplatky bolo netransparentné. Škola podľa správy tiež platila za bežné výdavky bez toho, aby dostala riadnu faktúru od dodávateľa. Problémy mala aj školská jedáleň. Kontrolórka okrem toho konštatovala uzatváranie nevýhodných nájomných zmlúv. Škola pochybeniami mestskú kasu pripravila o vyše tisíc eur. Nedostatky mesto vyhodnotilo ako natoľko závažné, že sa rozhodlo riaditeľku Danielu Felgrovú odvolať.

“K odvolaniu riaditeľky viedli preukázané niekoľkonásobné závažné porušenia dnes platných všeobecne záväzných nariadení mesta Trenčín. Treba povedať, že nešlo o účelovú kontrolu, teda len na tejto škole, ale kontrolované boli viaceré školské zariadenia,” ozrejmila rozhodnutie mesta jeho hovorkyňa Erika Ságová. Trenčín má v správe osem základných škôl a jednu málotriedku.

Zigová mestských poslancov s výsledkami kontroly zoznámila ešte na februárovom zastupiteľstve. Nedostatky, no nie tak závažné, zistila aj na ZŠ na Veľkomoravskej ulici. “Je šialené, že nejaká škola má toľko chýb v každej oblasti, v dokladoch, vo fakturácii, v prenajímaní v neprospech školy, v neoprávnenom vyberaní finančných prostriedkov,” komentoval napríklad výsledky kontroly nezávislý poslanec Robert Lifka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu