Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ministerstvo školstva chce, aby sa na ZŠ a SŠ učila rómčina

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PRAHA - Ministerstvo školstva podľa Lidových novín (LN) chce, aby sa na základných i stredných školách vyučovala rómčina, ktorá by mala byť voliteľným predmetom. Rómskemu jazyku, kultúre i histórii by sa mali venovať vo výučbe aj učitelia.

"Podporujeme vzdelávanie etnických menšín. Chceme, aby bolo na školách povedomie aj o rómskom jazyku a kultúre. Je neoddeliteľnou súčasťou týchto detí. Je správne, aby bola aj v škole, kam chodia," povedala LN vrchná riaditeľka sekcie špeciálneho vzdelávania na ministerstve Klára Laurenčíková.

LN píšu, že cieľom ministerstva je dostať do základných škôl viac rómskych detí, ktoré sú teraz automaticky posielané do bývalých osobitných škôl, ktoré však majú slúžiť výlučne deťom s ľahkým mentálnym postihnutím. Ak budú deti dochádzať do bežných škôl, chce ministerstvo, aby sa v nich dozvedeli aj o svojej kultúre a jazyku. Podľa odborníkov je zavedenie rómčiny do škôl pozitívne aj pre nerómske deti. Budú sa s Rómami stretávať v laviciach, mali by poznať aj ich pôvod, históriu a jazyk. Pomohlo by im to zlepšiť vnímanie rómskej problematiky, uvádza denník.

Podľa LN štúdie a analýzy ukazujú, že rómske deti majú po príchode do škôlok a škôl oveľa väčšie problémy s českým jazykom ako napríklad s matematikou. V ich rodinách sa často hovorí len rómsky alebo "zmiešaním" rómčiny a češtiny. Navyše mávajú často aj veľmi malú slovnú zásobu. Aj preto by učitelia mali vedieť aspoň základy rómčiny, aby mohli týmto deťom lepšie porozumieť a sprevádzať ich vzdelávacím systémom.

"Keď do školy príde napríklad nemecké dieťa, venujú mu všetci takmer nadštandardnú starostlivosť. U rómskych detí sa ale nič také nedeje, pritom ani oni často úplne nerozumejú," upozornil Ondřej Klípa z Rady vlády pre národnostné menšiny.

LN píšu, že v najbližšej dobe by mala vo vybraných školách s "významným zastúpením žiakov rómskeho etnika" odštartovať pilotná skúška materiálov a podkladov pre výučbu rómskeho jazyka. Podklady a materiály boli z angličtiny preložené do slovenského jazyka, severocentrálneho rómskeho jazyka a do olašskej rómčiny. Dostať sa majú aj na vysoké školy k budúcim učiteľom.

O rómskej kultúre a histórii by sa podľa LN mali deti učiť napríklad v dejepise a s rómskym jazykom sa stretnúť napríklad v občianskej výchove. "Používať rómčinu by ale mohli učitelia vo všetkých predmetoch. Poznám učiteľku matematiky, ktorá ju používa napríklad pri slovných úlohách," dodal Klípa.

Zavedenie rómčiny do škôl vítajú aj organizácie, ktoré sa touto problematikou zaoberajú. "Voliteľná rómčina je jednou z možných podporných alebo vedľajších ciest. Dôležitejšie je však, aby sa rómske deti učili radi česky, aby vedeli, že ide o jazyk väčšinovej spoločnosti, ktorá ich prijíma a rešpektuje. A aby cítili, že im táto spoločnosť poskytuje štandardnú mieru bezpečia a dá rovnú šancu uspieť," uviedol Jan Stejskal z koalície Spoločne do školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu