Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hymna pred rokovaním, sľub vernosti pre zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Akékoľvek rokovania vlády, Národnej rady, obecných a mestských zastupiteľstiev či verejných zhromaždení obyvateľov obce otvorí štátna hymna.

Štátna hymna sa bude povinne hrať aj na športových podujatiach a súťažiach organizovaných národnými športovými zväzmi. Slovensko sa tak priblíži tradícii, akú poznáme napríklad z Ameriky. Vyplýva to zo zákona na podporu vlastenectva, ktorý včera schválil parlament.

Právna norma poslancov za SNS Jána Slotu a Rafaela Rafaja ukladá novoprijatým štátnym zamestnancom povinnosť zložiť sľub vernosti Slovenskej republike. „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike, jej ústavným zásadám a jej demokratickému zriadeniu. Sľubujem, že ako občan Slovenskej republiky budem podľa svojich možností a schopností oddane a verne chrániť svoju vlasť, jej územnú celistvosť, zvrchovanosť, štátnu suverenitu a mať v prirodzenej úcte jej štátne symboly,“ budú vravieť štátni zamestnanci. Národniari upustili od pôvodného návrhu, aby sľub vernosti skladali i 15-roční tínedžeri pri preberaní občianskeho preukazu. Zmenia sa aj triedy v štátnych školách. Po novom do nich pribudnú štátne znaky, zástava, text hymny a preambuly ústavy.

Štát podľa právnej normy prispieva k podpore vlastenectva v každej oblasti. Každý je povinný zachovávať úctu k štátnym symbolom SR, štátnemu jazyku, k štátu a jeho ústavným orgánom a inštitúciám, hovorí zákon. „Súčasťou výchovy mladej generácie v celom systéme vzdelávania je aj ich výchova k vlastenectvu, výchova pre záujmy štátu a výchova k úsiliu ochraňovať štát. Výchova k vlastenectvu a jeho obsahu musí byť zaradená do učebných osnov výchovno-vzdelávacieho procesu na všetkých stupňoch školskej vzdelávacej sústavy,“ uvádza sa v návrhu.

Národniarsky návrh podporilo 77 zo 122 prítomných poslancov. Hlasovali zaň zákonodarcovia Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS a nezaradený Anton Korba, predseda parlamentu Pavol Paška nehlasoval. Opozícia bola proti alebo sa zdržala hlasovania. Ak prezident zákon podpíše, do platnosti by mal vstúpiť 1. apríla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu