Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

SNS zmiernila vlastnenecký zákon, hlasovanie v marci

Predseda SNS Ján Slota
Predseda SNS Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O spornom zákone na podporu vlastenectva rozhodnú poslanci až na marcovej schôdzi. Rozhodol o tom dnes predseda parlamentu Pavol Paška, keďže Národná rada nebola pri hlasovaní uznášaniaschopná.

K predčasnému ukončeniu zasadnutia prispeli aj opoziční poslanci, ktorí sa pri hlasovaní neprezentovali. Norma z dielne SNS predpokladá hranie hymny na začiatku školského týždňa či skladanie sľubov vernosti. Predkladatelia však svoj návrh dnes sami zmiernili.

Poslanecký klub najväčšej opozičnej strany SDKÚ-DS sa na hlasovaní nezúčastnil vôbec, z KDH sa prezentoval iba jeden poslanec a z SMK sa väčšina zdržala.

Zákon predložil šéf SNS Ján Slota a predseda poslaneckého klubu strany Rafael Rafaj. Rafaj dnes predložil pozmeňujúci návrh, ktorým pôvodné predstavy SNS zmiernil. Kontroverzný sľub vernosti by tak boli povinní skladať len noví štátni zamestnanci. Pôvodná predloha ukladala povinnosť zložiť sľub aj poslancom, starostom, komunálnym alebo regionálnym politikom. Sľub zaväzujúci chrániť celistvosť a suverenitu krajiny mali skladať aj 15-roční tínedžeri pri preberaní občianskeho preukazu.

Podľa nového návrhu by sa hymna mala hrávať len v štátnych školách, a to pred začiatkom prvej hodiny v týždni ako aj pred začiatkom školských zhromaždení napríklad pred odovzdávaním vysvedčení. V triedach by nemal chýbať štátny znak, zástava, text hymny a preambula ústavy. Súkromných a cirkevných škôl by sa tak zákon netýkal. Naopak, naďalej sa počíta s hraním hymny aj na rôznych športových podujatiach či pri zasadnutiach samosprávy alebo parlamentu.

Opozícia namietala, že vlastenectvo nemožno ľuďom vnucovať prostredníctvom zákona. "Zákonom nútiť kohokoľvek k tomu, aby bol vlastencom, aby sa podľa toho správal, možné nie je," vyhlásil v rozprave poslanec Zsolt Simon (člen strany Most-Híd).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu