Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

N. Tatry, Kysuce aj Oravu postrekovali bez povolenia, píše SME

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátny podnik Lesy SR použil chemický postrek proti lykožrútom na chránených územiach bez toho, aby na to mal povolenie. V dnešnom vydaní to napísal denník Sme, ktorý sa odvolal na zistenia Inšpektorátu životného prostredia v Žiline.

O využívaní chemických látok pri boji s podkôrnym hmyzom sa na Slovensku vedú dlhodobé spory. Predovšetkým ochranárske zoskupenia odmietajú, aby boli chránené územia postrekované.

Podnik sa podľa Sme začiatkom vlaňajška obrátil na ministerstvo životného prostredia so žiadosťou o výnimku na postrek v Národnom parku Nízke Tatry a chránených krajinných oblastiach na Kysuciach a Orave. Hoci ministerstvo do apríla o žiadosti nerozhodlo, Lesy SR postrekovať začali. Navyše vraj aj na územiach, na ktoré výnimku nežiadali, hoci podľa zákona mali.

Niekdajší minister životného prostredia Viliam Turský (nominant SNS) vlani v júni výnimku na postrek zrušil, uviedol denník. Bližšie však nespresnil, kedy bola výnimka udelená, keďže ešte do apríla o nej ministerstvo nerozhodlo. Podniku hrozí za porušenie zákona pokuta 10.000 eur, dodalo Sme.

Diskusie o tom, ako by sa malo bojovať s lykožrútom na chránených územiach, sa začali najmä po rozsiahlej veternej kalamite v roku 2004, ktorá zničila smrekové porasty na veľkej ploche. Lesníci tvrdili, že z popadaných stromov sa rozšíri hmyz aj na nezasiahnuté stromy a chceli ich všetky spracovať.

Ochranárske združenia však namietali, že najmä v národných parkoch by tým spôsobili vážnejšie škody než lykožrút. Poukazovali taktiež na to, že slabá odolnosť smrečín je aj dôkazom toho, že táto drevina sa na Slovensku pod vplyvom človeka rozšírila priveľmi. Hmyz podľa nich v súčasnosti pomáha k obnove narušenej rovnováhy v prírode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu