Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lykožrútov v Tatrách ubudlo

Lykožrútov bolo vlani v Tichej a Kôprovej doline o štvrtinu menej
Lykožrútov bolo vlani v Tichej a Kôprovej doline o štvrtinu menej

KOŠICE - Lykožrúty zničili vlani v prísne chránenej tatranskej Tichej a Kôprovej doline o štvrtinu menšie územie ako v roku 2008. Hmyz napadol 34.000 stromov na ploche 66 hektárov. Podľa lesníkov sú však lesy v dolinách naďalej ohrozené, informoval dnes hovorca Štátnych lesov TANAP-u Marián Šturcel.

Lykožrútová kalamita podľa ekológov v dolinách odznieva, oproti roku 2007 klesla už o viac ako polovicu. "Aj keď je prírastok lykožrútovej kalamity nižší, nepotvrdzujú sa slová zelených aktivistov, že lykožrútová kalamita prakticky skončila," tvrdil Šturcel. Pokračovanie kalamity môže podľa lesníkov nezvratne poškodiť lesy v Tichej a Kôprovej doline, ktoré patria k najvzácnejším v Tatranskom národnom parku.

Aj preto lesníci požiadali o výnimku na vyťaženie časti stromov z dolín, ktoré sú v piatom, najvyššom ochrannom pásme. "V roku 2007 zničil lykožrút les v oboch dolinách na ploche 150 hektárov, v roku 2008 na 90 hektároch a vlani na 66 hektároch, to je výrazný pokles," uviedol Erik Baláž z lesoochranárskeho zoskupenia Vlk. Lykožrútová kalamita sa podľa Baláža dostala do záverečnej fázy niekoľkoročného cyklu, keď sa už výskyt drevokazného hmyzu znižuje na prirodzenú úroveň.

Na území Tichej a Kôprovej doliny by mal prirodzene lykožrút každoročne napadnúť desať až 20 hektárov lesa, poznamenal Baláž. Lesníci v minulosti upozorňovali, že lykožrútovú kalamitu vyvolalo nespracovanie polámaných stromov po ničivej veternej smršti z roku 2004. Ekológovia tvrdili, že lykožrút je prirodzenou súčasťou lesa. Ponechanie kmeňov na zemi obhajovali. Lesníci koncom minulého roku požiadali ministerstvo životného prostredia o výnimku na viaceré činnosti v Tichej a Kôprovej doline, medzi nimi napríklad odkôrnenie stojacich napadnutých stromov či vyvezenie ležiacich kmeňov. Chcú tak zamedziť ďalšiemu šíreniu hmyzu.

"Tieto zákroky by boli nezmyselné, výnimku chcú na územiach, kde už kalamita dávno skončila," uviedol Baláž. Lesníci chcú totiž podľa Baláža zasahovať v spodných častiach dolín, lykožrút však les napáda už len vo vysokých polohách, kde by sa stroje lesníkov ani nedostali. Veterná smršť vyvrátila stromy v Tichej a Kôprovej doline na asi 300 hektároch lesa. Proti predchádzajúcim zásahom lesníkov v dolinách zelení aktivisti ostro protestovali, konflikty musela riešiť polícia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu