Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Kôprovej doline sa prebudil medveď

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

POPRAD – V Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách sa prebudil medveď. Miestny lesník Štátnych lesov Tatranského národného parku Ivan Krasuľa objavil čerstvé stopy medveďa v lokalite Zverienec uplynulú sobotu

„Podľa stôp sa medveď pohyboval v tejto lokalite, odkiaľ išiel smerom na Pálenicu a Nadbyt,“ uviedol vedúci ochranného obvodu Podbanské Štátnych lesov TANAP-u Marián Jurík. Podľa veľkosti stôp ide skôr o mladšieho medveďa, ktorý nemá viac ako päť rokov.

Podľa zoológa Štátnych lesov Tatranského národného parku Jozefa Hyblera mladého medveďa s najväčšou pravdepodobnosťou zobudilo teplé počasie v uplynulých dňoch. Oteplenie a dážď v predchádzajúcich dňoch mohli spôsobiť aj to, že medveďa v jeho brlohu vytopilo. Podľa Hyblera to mohla byť kombinácia oboch javov. Príčinou prebudenia však mohlo byť aj nedostatočné zásobenie sa medveďa na zimný spánok pred zimou. Napriek ochladeniu v posledných dňoch medveď ešte stále nezaľahol späť do brloha. Lesníci zaznamenali jeho pohyb v doline aj dnes v noci.

Prebudený medveď v Kôprovej doline nepredstavuje podľa Hyblera nebezpečenstvo pre turistov. Okrem toho, že medveď sa pohybuje v málo navštevovanej oblasti, ide o jedinca, ktorý nestratil prirodzenú plachosť, ako je to v prípade niektorých jedincov v oblasti Smokovcov a Tatranskej Lomnice. Lesníci zaznamenali pohyb medveďa v lokalite, kadiaľ nevedie značkovaný turistický chodník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu