Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Británia mrzne, Bulharsko má jarné počasie

Na celom území Británie sú mínusové teploty. Zobraziť galériu (6)
Na celom území Británie sú mínusové teploty. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Strednú Európu zasypávajú od piatku kopy snehu, pričom sneženie by malo pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Tlaková níž, ktorá sneh do Európy prinesie, dostala meno Daisy.

Sneženie by mal sprevádzať silný vietor a mrazivé teploty. Nemecko očakáva v piatok až 40 centimetrov snehu a cez víkend ešte viac. "To, čo predpovedajú na víkend, môže viesť k chaosu v doprave a zanechať celé časti Nemecka úplne paralyzované," varuje vo vyhlásení nemecký Auto Club Europa. Červený kríž pripravuje po celej krajine veľké vyhrievané stany pre bezdomovcov. Európske letiská varovali pasažierov pred zrušením či značným meškaním letov.

V Českej republike, najmä na Morave, už od rána husto sneží. Doprava v Brne úplne skolabovala, množstvo práce pre početné nehody majú aj hasiči a záchranári. Problémy so snehom očakávajú aj na severe Španielska a Francúzska. Veľké časti Provensálska sú pre množstvo snehu už teraz bez elektrického prúdu. V Poľsku vládne extrémne chladné počasie s teplotami na niektorých miestach okolo mínus 27 stupňov Celzia. Británia zažila zo štvrtka na piatok najchladnejšiu noc tejto zimy. V severnom Škótsku teplota klesla až na mínus 21,6 stupňa Celzia, čo je najmenej od roku 1995. Mínusové teploty sú na celom území Británie, na východe krajiny dnes očakávajú ďalšie sneženie. Sneh a ľad naďalej komplikujú leteckú, železničnú aj cestnú dopravu, tisíce škôl ostali zatvorené.

Naopak, juh Európy zasiahli rozsiahle povodne a v Bulharsku majú doslova jarné počasie. Teploty sa tam vyšplhali na 14 až 17 stupňov Celzia. Na niektorých miestach začali kvitnúť kvety, lyžiarske strediská museli zatvoriť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu