Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zima postihla státisíce Číňanov, v Indii 239 umrznutých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING/NAI |DILLÍ – Okrem Európy a USA trápi zima aj Áziu. Niekoľko dní trvajúce mrazy v Číne ochromili v mnohých oblastiach dodávky elektriny, spôsobili materiálne škody na budovách a chaos v doprave. V Indii mráz zabil takmer 240 ľudí.

Snehové búrky v Ujgurskej autonómnej oblasti od piatku úplne zničili 800 domov a ďalších 5000 poškodili. Úrady obyvateľov evakuovali. Rozmary zimného počasia skomplikovali život najmenej 250 tisíc ľuďom z tejto oblasti. Postihnutí dostávajú stany, kabáty, prikrývky a tiež finančnú pomoc. Vyše 400 vodičov uviazlo kvôli prívalom snehu na diaľnici pri meste A-le-tchaj v Sin-ťiangu. Zachránili ich policajti až po 24 hodinách. Kvôli zrušeným letom zostalo na letisku v meste I-ning tisíc čakajúcich pasažierov.

Po skokovom náraste spotreby elektrickej energie v severočínskej provincii Šan-si obmedzili úrady dodávky pre továrenské prevádzky, aby zabezpečili vykurovanie domácností. Distribúcia uhlia kvôli hustému sneženiu viazne. Mráz v Pekingu prekonal hodnoty namerané za posledných takmer štyridsať rokov. Vlna mrazov, ktorá zasiahla sever a východ Indie, zabila 239 ľudí. V severnom štáte Uttar Pradéš napočítali úrady v noci 15 zamrznutých ľudí. Obeťami sú najčastejšie starí a chudobní ľudia, ktorí nemajú dostatok prostriedkov na ochranu pred zimou.

Podľa meteorológov by mrazivé počasie, ktoré spôsobilo problémy v železničnej, cestnej i leteckej doprave, malo sužovať Indiu do utorka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu