Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žiadna výbušnina bez súhlasu cestujúceho, hovorí zákon

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Interné predpisy, ktoré platia pre cvičenia psov na vyhľadávanie výbušnín, sa oproti minulosti nezmenili, systém je nastavený rovnako. Tvrdí to Michal Borgula, predchodca Tibora Maka vo funkcii riaditeľa Hraničnej a cudzineckej polície. Podľa neho sa však nikdy nesmeli a nesmú dávať do batožiny bez súhlasu cestujúceho.

Mako po prepravení policajnej vzorky lietadlom z popradského letiska do Írska abdikoval na funkciu. Podľa Borgulu spomínané cvičenia vždy prebiehali a mali by prebiehať v reálnom prostredí a to tak, že sa medzi batožinu vkladajú reálne vzorky. "Podľa zákona sa nikdy nesmeli a nesmú dávať do batožiny bez súhlasu cestujúceho," zdôraznil Borgula a dodal, že "podľa dostupných informácií ani v tomto konkrétnom prípade na letisku v Poprade nebola pravdepodobne vzorka uložená do batožiny".

Aktivačné cvičenia sú podľa Borgulu bežnou a účinnou praxou, ktorá sa využíva aj na iných medzinárodných letiskách, pričom táto prax nesmie ohroziť bezpečnosť civilného letectva. Borgula upozornil, že na tento účel sa robia kontrolné a systémové opatrenia, ktoré sú individuálne stanovene pre dané medzinárodné letisko.

Polícia na popradskom letisku v sobotu 2. januára trénovala čuchové schopnosti služobných psov na odhaľovanie výbušnín. Policajti postrkali nič netušiacim ľuďom čakajúcim na odlet k batožine vzorky výbušniny a pachové konzervy, ktoré vyhľadali policajné psy. Na jednu z výbušnín však zabudli, tá doletela až do Dublinu. Štyridsaťdeväťročný slovenský elektromechanik, ktorý dlhodobo pracuje v Írsku, sa tak vrátil z vianočnej dovolenky do Dublinu nedobrovoľne aj s približne 90 gramami trhaviny RDX.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu