Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ak chcú prihlúplu šou, bez nás, odkazujú Íri

Irish Independent
Irish Independent

DUBLIN - Špeciálny tím írskej polície sa chystá navštíviť Slovensko v súvislosti s incidentom okolo zabudnutej "testovacej" výbušniny. Podľa dnešného vydania Irish Independent má skupina vyšetriť okolnosti škandálu, ktorý aj dnes zamestnáva írske a slovenské média a politikov.

Skupina írskych expertov má podľa denníka hlavne zistiť, ako sa mohlo stať, že telexová správa informujúca írsku stranu o nebezpečnom predmete v batožinovom priestore lietadla nedorazila na dublinské letisko, ale do kancelárie firmy Servisair, ktorá sa stará o vybavenie batožiny.

Šéf írskej policajnej skupiny superintendant Martin McLoughlin chce ešte pred odletom na Slovensko vypočuť v Írsku letiskový personál ako aj zamestnancov Servisairu. Írska vláda dáva pod tlakom médií a opozície opakovane najavo, že bezpodmienečne trvá na svojej žiadosti o podrobné vyšetrenie prípadu.

Hovorca ministerstva spravodlivosti podľa dnešnej írskej tlače vyhlásil, že jeho minister "nedokáže pochopiť, ako sa to mohlo stať, keď očividne existovala jednoduchá možnosť, ako zabrániť cestujúcemu v nástupe do lietadla." Popradská operácia podľa hovorcu "pripomína fiasko".

Minister spravodlivosti Dermot Ahern však prijal ospravedlnenie slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý podľa hovorcu írskeho ministerstva prisľúbil maximálnu súčinnosť pri vyšetrovaní. Predstaviteľ írskeho ministerstva zahraničia v tejto súvislosti oznámil, že írska vláda sa snaží udržať dobré styky so Slovenskom a nehodlá ani požiadať slovenského veľvyslanca v Dubline, aby írskej strane podal vysvetlenie.

Podľa dnešného vydania Belfast Telegraphu k povolaniu veľvyslanca dôrazne vyzvala vládu opozičná Fine Gael. Jej zástupca vyhlásil, že "samotnú skutočnosť, keď cudzí policajný zbor nedokáže kontaktovať svojich írskych partnerov kvôli vysoko citlivej záležitosti, nemožno nijako tolerovať". "Ocitli sme sa snáď my, Íri, nechcene v reality šou 'skrytá kamera', tentoraz v medzinárodnom podaní?" pýta sa dnes v redakčnom komentári Irish Independent.

"Po ospravedlnení slovenskej vlády nasledovalo neskutočné tvrdenie, že polícia a dublinské letiskové orgány dostali varovanie o blížiacom sa prílete bomby a nič nepodnikli. Slovenskej vláde by sa malo povedať, že ak chce tajná polícia inscenovať prihlúplu reality šou s nebezpečnou trhavinou, nemala by do toho zaťahovať Írov. Máme svojich starostí dosť."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu