Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MV: Írsky vyšetrovateľ nepríde, Íri tvrdia opak

Minister vnútra Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš poprel informácie írskeho denníka Irish Independent, podľa ktorého k nám príde nepodarené cvičenie slovenskej polície vyšetriť hlavný superintendent Martin McLoughlin a jeho tím.

Tomáš tvrdí, že McLoughlin z Írskeho národného policajného zboru vo štvrtok podvečer požiadal našu stranu len o poskytnutie úplnej správy o incidente, čo je v zmysle štandardnej medzinárodnej policajnej pomoci.

Podľa Erika Tomáša má správa Írom objasniť "všetky okolnosti týkajúce sa balíčka s výbušninou a tiež informácie o krokoch slovenskej strany po zistení, že balíček je na ceste do Írska".

Slovenský elektromechanik (49), ktorý dlhodobo pracuje v Írsku, sa vrátil z vianočnej dovolenky do Dublinu aj s 95 gramami trhaviny RDX. Nedobrovoľným pašerákom sa stal po policajnej akcii v sobotu na popradskom letisku. Policajti postrkali ôsmim nič netušiacim ľuďom čakajúcim na odlet do batožín výbušniny, ktoré vyhľadali policajné psy. Na jednu z výbušnín však zabudli, a tá doletela až do Dublinu. Slovenská polícia o incidente informovala írskych kolegov až v utorok. Pre medzinárodný škandál už podal demisiu riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako, minister vnútra Robert Kaliňák sa odmietol vzdať funkcie.

Vyšetrovanie neúspešnej akcie slovenskej polície nariadil hlavný komisár írskej národnej gardy Fachtna Murphy. Prípadom poveril hlavného superintendenta Martina McLoughlina. Ten má podľa Irish Independent zistiť, ako sa dostala výbušnina do lietadla spoločnosti Danube Wings, ktoré v sobotu odletelo z popradského letiska do Dublinu, a tiež to, prečo sa írske úrady o tomto incidente dozvedeli až v utorok. McLoughlin a jeho tím vraj v tejto veci odcestujú na Slovensko.

Denník tiež píše, že národná garda vo vyhlásení poprela tvrdenia bývalého šéfa hraničnej polície Tibora Maka, že slovenská polícia ju požiadala, aby o incidente mlčala. Národná garda tvrdí, že jediný kontakt pred zhabaním výbušniny v dublinskom byte Slováka mala slovenská hraničná polícia s políciou dublinského letiska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu