Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SDKÚ sa chystá do Popradu na letisko, chcú vysvetlenie

Letisko v Poprade
Letisko v Poprade

BRATISLAVA - Priamo na Medzinárodné letisko Poprad Tatry sa dnes idú o podrobnostiach nevydareného policajného cvičenia s výbušninou informovať členovia parlamentného branno-bezpečnostného výboru a poslanci za SDKÚ-DS Martin Fedor a Martin Pado.

Vysvetlenie budú o 14:00 žiadať na stretnutí s vedením letiska. Po ňom bude vo vestibule brífing.

Incidentom, keď prepravil nič netušiaci pasažier v lietadle z Popradu do Dublinu približne 90 gramov výbušniny, sa už zaoberá Európska komisia. Slovensko však nedostalo presný termín, dokedy má komisii vysvetlenie doručiť. Írsky denník Irish Independent napísal, že k nám príde neúspešné cvičenie polície vyšetriť hlavný superintendent Martin McLoughlin a jeho tím. Slovenská strana to poprela s tým, že Íri požiadali Slovensko len o vysvetľujúcu správu z akcie. V prípade už padlo trestné oznámenie, na Generálnu prokuratúru SR ho doručil občiansky aktivista a podpredseda OKS Ondrej Dostál. Trvá na prešetrení, či nebola naplnená skutková podstata trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Polícia na popradskom letisku v sobotu 2. januára trénovala čuchové schopnosti služobných psov na odhaľovanie výbušnín. Policajti postrkali ôsmim nič netušiacim ľuďom čakajúcim na odlet k batožine výbušniny, ktoré vyhľadali policajné psy. Na jednu z výbušnín však zabudli, tá doletela až do Dublinu. Štyridsaťdeväťročný slovenský elektromechanik, ktorý dlhodobo pracuje v Írsku, sa tak vrátil z vianočnej dovolenky do Dublinu nedobrovoľne aj s približne 90 gramami trhaviny RDX. Slovenská polícia o incidente informovala írskych kolegov až v utorok. Pre medzinárodný škandál už podal demisiu riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako, minister vnútra Robert Kaliňák sa odmietol vzdať funkcie. Premiér Robert Fico tvrdí, že na odvolávanie Kaliňáka nie je dôvod a ide o individuálne zlyhanie policajta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu