Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mikolaj sľúbil, učebnice na školách stále chýbajú

Minister školstva Ján Mikolaj
Minister školstva Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva nedokázalo ani štyri mesiace od začiatku školského roka vyriešiť problém chýbajúcich učebníc na základných a stredných školách, kde sa už druhý rok učí podľa nových pravidiel.

Školám napriek skorším prísľubom ministra školstva Jána Mikolaja, že dodávka časti kníh bude meškať najviac niekoľko týždňov, chýbajú knihy z viacerých kľúčových predmetov.

Knihy sú pritom nevyhnutnou súčasťou školskej reformy, ktorej cieľom je odstrániť z osnov nadbytočné učivo a priniesť viac slobody do výučby. Zástupcovia viacerých škôl v minulosti upozorňovali, že pre chýbajúce učebnice im rastú náklady.

"Chýbajú nám učebnice najmä pre piaty a šiesty ročník, nemáme z čoho učiť napríklad matematiku," povedala riaditeľka hlohoveckej základnej školy Eva Dudonová. Upozornila, že časť kníh chýba aj v reformných ročníkoch na prvom stupni. Škola preto podľa nej zakúpila alternatívne pracovné zošity. Situácia sa od októbra údajne nezlepšila ani na bratislavskej základnej škole na Grösslingovej. "Prišli nám hudobné, výtvarné či občianske výchovy, na učebnice matematiky či literárnej výchovy však stále čakáme," zhodnotila zástupkyňa riaditeľa školy Mária Hronská. Problém je aj s novými učebnicami biológie, z ktorých vraj dostali len niekoľko kusov.

Minister školstva potvrdil, že na školách chýbajú aj učebnice zo základných predmetov. Školy pre piaty ročník nedostali napríklad matematiku, v šiestom ročníku zas stále čakajú na knihy dejepisu či fyziky. Mikolaj však pochybenie ministerstva odmietol, dôvodom meškania sú údajne autori a vydavateľstvá. "Neexistuje mechanizmus, ako donútiť autora, aby sa prihlásil do konkurzu a napísal včas učebnice," vyhlásil nedávno. Zároveň upozornil, že jeho úrad bude od vydavateľov za neskoré dodanie učebníc žiadať penále. O ktoré vydavateľstvá pôjde, neuviedol. Učiteľom odporučil, aby zatiaľ používali staré knihy.

Mikolajov úrad uzavrel zmluvy na nové tituly určené pre tento školský rok až začiatkom roka; niektoré učebnice si riaditelia objednávali bez znalosti ich obsahu a kvality.

Minister tvrdil, že väčšina výberových konaní na nové tituly určené pre budúci školský rok je uzavretá; súťaž na autorov fyziky či chémie pre tretí ročník stredných škôl sa bude musieť pre nezáujem zopakovať. Najväčším problémom sú vraj odborné knihy, zo 45 výberových konaní sa nikto neprihlásil na 38.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu