Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

SMK chce dopniť do učebníc ďalšie maďarské názvy

BRATISLAVA - Vlaňajšie spory o uvádzanie geografických názvov v učebniciach pre žiakov maďarskej národnosti sa opakujú aj tento rok. Opozičná SMK dnes vytkla ministerstvu školstva, že zoznam pomenovaní v maďarskom jazyku, ktorý bude podkladom pre písanie učebníc, má nedostatky a je neúplný.

V pokynoch pre vydavateľov navyše ministerstvo porušilo zákon, povedal novinárom poslanec SMK László Szigeti. Podľa ministerstva bude diskusia o problematike ešte pokračovať. Minister školstva Ján Mikolaj, ktorého na post nominovala Slovenská národná strana, vlani odporučil vydavateľom, aby zmenili spôsob písania geografických názvov v učebniciach pre školy vyučujúce v maďarčine.

Aj v maďarských textoch mali byť všetky pomenovania miest či riek v slovenčine a maďarské ich mali len dopĺňať. Školy takéto učebnice odmietli. SMK s pomocou najsilnejšej vládnej strany Smer-SD neskôr presadila zmenu zákona, aby sa maďarské názvy v maďarských vetách písali znovu v maďarskom jazyku a v zátvorke alebo za lomkou ich doplňovalo slovenské pomenovanie. Menšie strany vládnej koalície SNS a ĽS-HZDS však po schválení normy namietali, že zákon síce zaväzuje používať vžité maďarské pomenovania, ale nedefinuje, ktoré to sú.

Do zoznamu pomenovaní, ktoré dalo vypracovať ministerstvo, sa podľa Szigetiho všetky zaužívané názvy nedostali. "V zozname maďarské pomenovanie nemajú rieky ako Bodrog, Bodva, Dunaj, Hornád, Ipeľ, Slaná, Tisa. Bežne sa používajú ich maďarské pomenovania," povedal bývalý minister školstva Szigeti.

Súpis zaužívaných maďarských názvov by sa preto podľa neho mal doplniť. V pokynoch pre vydavateľov navyše podľa neho ministerstvo odporučilo uvádzať slovenské názvy za lomkou, hoci zákon ich umožňuje písať aj v zátvorke, dodal.

Mikolaj na kritiku SMK reagoval, že diskusia o tom, ktoré maďarské názvy možno považovať za vžité, bude pokračovať. Do zoznamu pomenovaní sa podľa neho môžu dostať aj ďalšie názvy. Terajší súpis je však pre školy záväzný, dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu