Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Mikolaj obhajoval súpis maďarských názvov pre učebnice

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Jána Mikolaj dnes obhajoval súpis maďarských geografických pomenovaní, ktorý je záväzný pre vydavateľov učebníc. Zoznam v predchádzajúcich dňoch kritizovala opozičná SMK, pretože je podľa nej neúplný.

Mikolaj vyhlásil, že do zoznamu sa nedostali pomenovania s hanlivým významom či z čias takzvanej maďarizácie v niekdajšom Uhorsku.

Maďarské názvy miest či riek v knihách pre deti maďarskej národnosti sa dostali do pozornosti pred začiatkom minulého školského roka. Mikolaj totiž nariadil zmeniť dovtedajší spôsob ich písania a maďarské pomenovania nahradili slovenské. Neskôr však SMK s pomocou najsilnejšej vládnej strany Smer-SD presadila zmenu zákona, podľa ktorej sa majú v učebniciach používať zaužívané názvy v maďarskom jazyku, pričom za lomkou alebo v zátvorke ich dopĺňajú pomenovania v slovenčine.

Mikolajova SNS zmenu kritizovala a spolu s ďalšou vládnou stranou ĽS-HZDS ju chcú napadnúť na Ústavnom súde. Minister školstva dlhšie namietal, že zákon je nevykonateľný, pretože nedostatočne definuje, čo sú vžité názvy. Ministerstvo však napokon pripravilo zoznam viac než 3300 maďarských pomenovaní, podľa ktorého majú vydavatelia písať učebnice.

"Nie sú tam názvy, ktoré sú pre Slovákov neprirodzené, alebo dokonca hanlivé, alebo urážlivé, ako felvidék poprípade tóth," povedal Mikolaj. Do súpisu sa taktiež podľa neho nedostali pomenovania z obdobia 1867 až 1918, keď sa v bývalom Uhorsku snažili Maďari svoj jazyk presadiť aj v prostredí, kde žili iné národnosti. Súpis síce bude možné dopĺňať, minimálne polovicu školského roka však bude platiť terajší zoznam, dodal minister.

Mikolaj odmietol aj ďalšiu výhradu SMK, ktorá ministerstvu vyčítala, že v súpise chýba napríklad maďarské pomenovanie Dunaja. Podľa Mikolaja Dunaj tečie aj cez Maďarsko, a preto má aj originálny maďarský názov. Ten sa podľa neho môže učebniciach v maďarčine bežne používať.

Na Slovensku s približne 5,4 miliónmi obyvateľov žije asi pol miliónová maďarská menšina. Úroveň napĺňania osobitných práv menšiny, medzi ktoré patrí napríklad aj vyučovanie detí v maďarskom jazyku, je dlhodobo predmetom nielen domácich sporov, ale aj sporov medzi Slovenskom a Maďarskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu