Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vláda protidrogovú politiku neplánuje uvoľniť

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská vláda na rozdiel od českého kabinetu neplánuje výraznejšie uvoľniť svoju protidrogovú politiku. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia vicepremiéra Dušana Čaploviča (Smer-SD), ktorý má túto oblasť na starosti. Čaplovič pripustil len možnosť zmierniť tresty pre užívateľov drog.

Česká vláda tento týždeň rozhodla, že od nového roka bude beztrestné nielen držanie malého množstva takzvaných mäkkých drog, ako je marihuana, ale aj tvrdých návykových látok, napríklad heroínu či pervitínu. Polície a súdov sa nebudú musieť obávať ľudia, ktorí budú mať pri sebe do 15 gramov marihuany či do jedného gramu kokaínu. Na Slovensku je držba drog aj v malo množstve trestná.

"Akékoľvek užívanie drog, možnože aj marihuany, tvrdého alkoholu alebo fajčenia oslabuje organizmus," vyhlásil pred novinármi Čaplovič. Zmierniť by sa podľa neho mohli len postihy pre bežných užívateľov, ktorí by boli trestaní alternatívne. Bližšie však nespresnil, či by si mali trest napríklad odpracovať. Nepovedal ani to, či sa zmeny zákonov v tejto oblasti už pripravujú. "Pre nás je dôležité to, aby v slovenskej legislatíve došlo k zmenám," poznamenal Čaplovič.

V súčasnosti hrozí za držbu aj menšieho množstva drog na Slovensku až trojročné väzenie. Prísnejšie tresty v tejto v oblasti presadil ešte bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic z Kresťanskodemokratického hnutia.

Objavujú sa tiež názory, že trestanie užívateľov zbytočne pridáva prácu policajtom aj sudcom. Navyše napriek tomu, že napríklad štáty Európskej únie vynakladajú miliardy eur na boj proti distribútorom drog, podľa nedávnej štúdie agentúry EÚ pre drogy (EMCDDA) pribudlo užívateľov heroínu či kokaínu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu